PUPI: Ponižavajuća nadoknada penzionerima od 30 eura

Iz PUPI-ja pitaju crnogorsku Vladu da li taj novčani iznos zaslužuje da se tretira kao pomoć
149 pregleda 6 komentar(a)
penzije_1, Foto: Shutterstock
penzije_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.08.2015. 12:30h

Najavljena jednokratna pomoć Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Vlade penzionerima sa najmanjim primanjima od 30 eura je smiješna i ponižavajuća, ocijenjeno je iz Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI).

Iz PUPI-ja pitaju crnogorsku Vladu da li taj novčani iznos zaslužuje da se tretira kao pomoć.

"Ovo tim prije što se od svih penzionera, pa i onih koji primaju penziju ispod granice siromaštva od 175 eura, a njih je oko 38 hiljada, pa i onih sa 100 eura, već tri godine uzima značajan iznos, koji je prošle godine iznosio najmanje 5,1 odsto. To je nekoliko puta više od ovih 30 eura na godišnjem nivou", kaže se u saopštenju.

To, kako se navodi, nije pomoć već vraćanje dijela sredstava koja se penzionerima nezakonito oduzimaju. "I penzionerski stanovi grade se od penzionerskih sredstava".

Ocjenjuje se da je Vlada Crne Gore štetnom politikom dovela većinu penzionera i građana do prosjačkog štapa.

Preko pet hiljada penzionera imaju primanja od oko 100 eura, a 64 hiljade prima penziju ispod prosječne penzije koja iznosi 271,89 eura.

"Doduše sirotinju je najlakše kupitia to se radi upravo sada pred najavljene proteste opozicije i poziva u NATO, kako bi se odobrovoljila", poručuju iz PUPI-ja.

Iz te partije su ponovo zatražili da se Vlada zamisli nad ovom teškom i sve težom situacijom i da počne sa povećanjem penzija, naročito onih najmanjih. "To bi bila prava i istinska pomoć a ne bijednih 30 EUR i to jednom u godini".

Bonus video: