Podmetnuli izjavu šefu Jedriličarskog kluba Lahor

U saopštenju kaže se da će donacija od 12.800 eura biti uručena dan prije ovogodišnje regate
196 pregleda 7 komentar(a)
Diplomatska regata (Novina)
Diplomatska regata (Novina)
Ažurirano: 30.08.2015. 07:04h

Skandal sa neuručivanjem donacije od 12.800 eura kotorskom Jedriličarskom klubu „Lahor“, ni skoro godinu dana nakon što su je prikupili od diplomatskog kora i poslovne elite Crne Gore, organizatori Diplomatske regate Crne Gore, upotpunili su prekjuče obmanjivanjem javnosti.

Naime, u „zajedničkom saopštenju Kluba diplomatske regate i JK 'Lahor'“, a koje je nepotpisano prekjuče svim medijima dostavljeno posredstvom PR agencije „Mama“, organizatori su predsjedniku „Lahora“ Filipu Petričeviću „u usta stavili“ nešto što on uopšte nije rekao.

U nepotpisanom saopštenju kaže se da će donacija od 12.800 eura „Lahoru“ biti uručena dan prije ovogodišnje Diplomatske regate, zakazane za 3. oktobar u Tivtu. Kotorski klub, kako se navodi, dobiće tri male jedrilice klase “optinist” za najmlađe jedriličare, a koje će biti plaćene od sredstva donacije sakupljene na Kapetanskoj večeri nakon prošlogodišnjeg izdanja Diplomatske regate.

Dr Mladen Filipović koji je glavni u Klubu diplomatske regate, danima ne odgovara na pitanja „Vijesti“ što ih je spriječilo da u proteklih skoro godinu dana, „Lahoru“ uruče donaciju. Iznos od 12.800 eura sakupili su članovi diplomatskog kora i predstavnici nekih od najjačih i najuglednijih firmi u Crnoj Gori, kroz humanitarnu tombolu na kojoj je glavna nagrada bio skupocjeni ručni časovnik „rolex submariner“.

Njega je dobio švajcarski ambasador Žan Danijel Ruh koji se odmah odrekao te nagrade i „rolex“ iste večeri stavio na neplaniranu humanitarnu licitaciju, na kojoj je časovnik prodat za 5.000 eura.

Kotorski klub međutim, od tada do danas nije vidio ni centa tog novca, niti su mu od te donacije kupljene obećane tri jedrilice.

Nakon pisanja “Vijesti” prekjuče je uslijedilo nepotpisano „zajedničko saopštenje “.

„Predsjednik Jedriličarskog kluba “Lahor” (Filip Petričević) dodao je: “Pročitao sam navode u medijima o tome da je g. Filipović maliciozno zadržao sredstva iz donacije. Mogu da izrazim samo svoje duboko nezadovoljstvo zbog ovakvih netačnih tvrdnji. Zašto bi zadržao ta sredstva! Mi smo radili na organizaciji i realizaciji upotrebe donacije. Svi treba da znaju da je dr Filipović ne samo jedan od najboljih i najpoštovanijih ljekara u Crnoj Gori, već je lično angažovan i pruža iskrenu pro-bono podršku jedrenju. Na kraju, mi iz Kluba “Lahor” srećni smo što ćemo u okviru ovogodišnje Diplomatske regate imati priliku da pozovemo sve one koji su velikodušno podržali djecu iz našeg kluba”, navedeno je u tom saopštenju.

Petričević: Nisam ni čitao tekstove, a kamoli da ih komentarišem

Petričević je međutim, juče „Vijestima“ kazao da uopšte nije čitao tekst.

„Nisam stigao da pročitam navode medija o Diplomatskoj regati, a još manje da ih komentarišem. Zajedničko saopštenje, izdato od NVO “Diplomatic regatta” mi je pročitao djelimično telefonom Wolfram Zeihe, a tekst koji sam očekivao na autorizaciju do našeg kluba nije došao. Sa tekstom bih se složio u prva tri pasusa zajedničkog saopštenja. Što se tiče posljednjeg pasusa, kao što je i uopšte stav kluba, nisam i ne bih komentarisao medijske napise“, kazao je juče „Vijestima“ predsjednik „Lahora“ Filip Petričević.

Tek nakon što su se „Vijesti“ zainteresovale za ovaj slučaj, Filipović se u par dana dva puta naprasno sastajao u Kotoru sa predstavnicima „Lahora“ i 27. avgusta sa njima potpisao “Ugovor o donaciji” po kojem će im Klub diplomatske regate konačno, do kraja narednog mjeseca, navodno kupiti tri obećane jedrilice.

Bonus video: