Sve može, ako volite svoj grad

Skoro dva mjeseca dešavanja organizovano je, prije svega, velikim zalaganjem Društva prijatelja Kolašina
0 komentar(a)
Udahni Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Udahni Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.08.2015. 06:56h

Manifestacija „Udahni Kolašin” i ove godine pokazala je da udruženim snagama, uz dobru organizaciju i sa relativno malo novca, pa i uz izuzetno tešku finansijsku situaciju, u Kolašinu može da se napravi primamljiva vanpansionska ponuda.

Skoro dva mjeseca kulturno-zabavnih i sportskih dešavanja organizovano je, prije svega, velikim zalaganjem Društva prijatelja Kolašina, koji su i glavni pokrovitelj manifestacije. Pomagali su im lokalne organizacije, institucije i pojedinci.

Tu manifestaciju, obilježili su, prije svega, Festival alternativnog teatra „Korifej”, Tango kamp, rok i koncerti starogradske muzike... Iako se još sumiraju rezultati ljetnje turističke sezone, sada je već sigurno da je manifestacija „Udahni Kolašin” doprinijela većem broju noćenja ostvarenih u tom gradu tokom jula i avgusta.

A ponuda je mogla da zadovolji različite afinitete kako gostiju, tako i Kolašinaca.

Na Festivalu alternativnog teatra „Korifej 2015“, koji je, kao i prošle godine privukao pažnju i pobrao sve pohvale, ovog ljeta prikazano je 10 predstava iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije i Hrvatske, kao i pet predstava dječijeg teatra (Crna Gora, Hrvatska, Srbija).

Uz dobru organizaciju i sa malo novca napravljena primamljiva ponuda

Festival je obogaćen i uličnim performansima studenata FDU i drugih učesnika kao i glumačkim radionicama. U toku tih pozorišnih događaja, ostvarena je dobra saradnja sa Vojskom Crne Gore, koja je za učesnike obezbijedila smještaj i hranu u svojim objektima na Brezi.

„Summer tango camp-Kolašin”, peti po redu internacionalni tango kamp, trajao je dvadesetak dana krajem jula i u prvoj polovini avgusta. Zahvaljujući tom događaju u Kolašin su došli tangerosi iz više evropskih zemalja.

U cilju afirmacije kreativnog i aktivnog pristupa odmoru, zašta Kolašin pruža savršene uslove, organizovali su i različite besplatne ljetnje škole namijenjene različitim profilima posjetilaca. Turisti i Kolašinci imali su priliku da nauče osnove argetinskog tanga, posjećuju časove joge, nekih atraktivnih folklornih plesova, tango aerobika, ali i da saznaju informacije o zdravim stilovima života. Takođe , i da se oprobaju u streličarstvu, kao drevnoj vještini, ali i sa modernim lukovima.

Konačno, i Ski centar Kolašin 1450 ove godine bio otvoren za turiste i ljeti, a menadžment je organizovao atraktivne događaje na planini - tango radionice, rok svirke, DJ žurke , zabavne igre za mališane, downhill mountain bike trka, dani etno igara i pjesama, paraglajding skokovi... Sve to upotpunjeno atraktivnim panoramskim vožnjama žičarom i po prihvatljivim cijenama.

Cijela manifestacija koštala je oko 30.000 eura, ali je sigurno da je gradu donijela mnogo benefita. Opština, nažalost, zbog blokade računa, nije mogla finansijski pomoći.

Obnovili Društvo iz 1935. godine

“Društvo prijatelja Kolašina postojalo je u Beogradu još 1935. godine. Neki od planova su da reaktiviramo tu organizaciju, ljude koji su rodom Kolašinci ili prosto vole Kolašin okupimo i da svi damo doprinos da Kolašin bude mjesto u koje se rado dolazi”, kaže Mile Lazarević, jedan od članova Društva prijatelja Kolašina.

To udruženje nastalo je prije dvije godine, okuplja preko 100 ljudi koji su ili porijeklom iz Kolašina ili, kako kažu, tu varoš doživljavaju kao svoj „drugi dom“. Njegovi članovi su različitih zanimanja , godina i iz gotovo svih političkih partija u Crnoj Gori.

Bonus video: