Crnogorski trgovački brodovi i oružana pratnja u piratskim vodama

Crnogorski trgovački brodovi u nekoliko su navrata u protekle tri godine ukrcavali naoružane zaštitare dok su plovili u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva, u kojima djeluju somalijski pirati
180 pregleda 12 komentar(a)
Pirati, Foto: Beta/AP
Pirati, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.08.2015. 19:09h

Država namjerava da omogući crnogorskim trgovačkim brodovima da legalno plove uz naoružanu pratnju u područjima u kojima vlada opasnost od pirata.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o bezbjednosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka, kojim Ministarstvo pomorstva i saobraćaja (MPS) želi da tu oblast, nakon gotovo trogodišnjih peripetija, usaglasi sa odredbama međunarodnog ISPS kodeksa.

Crnogorski trgovački brodovi u nekoliko su navrata u protekle tri godine ukrcavali naoružane zaštitare dok su plovili u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva, u kojima djeluju somalijski pirati.

Za to nije bilo zakonskog uporišta, što je moglo dovesti i do teških pravnih posljedica po zapovjednike brodova u slučaju nemilih događaja prilikom eventualnog otvaranja vatre.

U MSP i menadžmentu kompanija smatrali su da opasnost da pirati napadnu i otmu brod opravdava takav legalni rizik.

Pozivajući se na preporuke Međunarodne pomorske organizacije IMO, MSP je dozvoljavao ukrcaj naoružanih pripadnika stranih zaštitarskih firmi na naše brodove, ali je resoru koji vodi Ivan Brajović trebalo skoro tri godine da konačno postupi po preporuci IMO-a svim državama svijeta da donesu nacionalne zakone o tome.

Crna Gora to tek treba da uradi.

Nacrtom je predviđeno da naše kompanije moraju da preduzmu “sve raspoložive mjere samozaštite broda”, pa tek onda podnesu zahtjev za dobijanje saglasnosti za ukrcaj naoružanih zaštitara. Rješenje o tome donosi MSP, na osnovu mišljenja pribavljenog od MUP-a.

Predviđeno je da zaštitari mogu u svrhu nužne odbrane da upotrijebe vatreno oružje, isključivo uz saglasnost zapovjednika broda, i u najmanjoj mjeri koja je potrebna da se odbije napad.

”Zapovjednik broda ne odgovara za prekoračenje nužne obrane...”, piše u Nacrtu.

Svi članovi posade broda moraju prije ukracaja na brod biti obaviješteni o prisustvu zaštitara, a brodar im mora dati mogućnost da se ne ukrcaju na njega.

Brodove štite ratne mornarice i specijalizovane kompanije

Veliki broj pomorskih država svijeta u proteklih nekoliko godina donio je zakone koji regulišu svaki aspekt ukrcaja naoružane pratnje, bilo da je riječ o ukrcaju na trgovački brod osoblja nacionalne ratne mornarice (Vessel Protection Detachments), ili pak o angažovanju specijalističke zaštitarske kompanije (Privately Contracted Secutity Personnel).

Ovaj termin označava “osobe za neposrednu sigurnosnu zaštitu posade, broda, tereta i druge imovine od piratstva i oružane pljačke, koje se u obavljanju poslova zaštite mogu koristiti vatrenim oružjem”.

Bonus video: