U ponedjeljak protest LGBT aktivista ispred Vlade

Kako je rečeno cilj okupljanja LGBT aktivista i aktivistkinja i javnog obraćanja Vladi Crne Gore jeste poziv da se pristupi ozbiljnijoj primjeni vladine LGBT politike
40 komentar(a)
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Viseći most LGBT Forum Progres, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 29.08.2015. 18:28h

U ponedjeljak će se kod Vlade održati javni protest LGBT aktivista, najavljeno je iz LGBT Foruma Progres.

Kako je rečeno cilj okupljanja LGBT aktivista i aktivistkinja i javnog obraćanja Vladi Crne Gore jeste poziv da se pristupi ozbiljnijoj primjeni vladine LGBT politike usvojene 9. maja 2013. godine kroz Strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, da se posveti pojačana pažnja brojnim prepoznatim izazovima, problemima i opstrukcijama koju prate implementaciju vladine LGBT politike, i da se svi državni organi i svi pojedinci i pojedinke, koji su u službi države Crne Gore, pozovu na veću posvećenost kao i da se dodatno ohrabre i podrže u svim naporima koji doprinose društvenom prihvatanju LGBT osoba.

"Cilj okupljanja LGBT aktivista i javnog obraćanja Vladi Crne Gore jeste da se bez daljih odlaganja održivo riješi pitanje koordinacije i monitoringa vladine LGBT politike, da se Vlada preuzme i povede široki društveni dijalog o društvenom prihvatanju LGBT osoba i upostavi forme trajnog i obavezujućeg konsultovanja LGBT zajednice pri planiranju aktivnosti koje doprinose ciljevima njene LGBT politike. Sve LGBT organizacije u Crnoj Gori, bez razlike, su ocijenile da implementacija vladine LGBT politike u potpunosti stagnira i da se ne postižu očekivani rezultati. Takođe sve LGBT organizacije u Crnoj Gori, bez razlike, ocijenile su da uspostavljeni model koordinacije i monitoringa implementacije LGBT politike nije efikasan i evidentan je izostanak posvećenost svih državnih organa i njihovih predstavnika tom procesu. Mjesecima se toleriše činjenica da nije imenovan vladin Nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike i LGBT zajednici, s različitih adresa, pružaju se, tim povodom, zbunjujuće i kontradiktorne informacije. Strategija za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori je kvalitetan i ozbiljan strateški dokument Vlade Crne Gore koji je za LGBT zajednicu životno važan pa je stoga opravdano zalaganje LGBT grupa da se organizuje njena kvalitetna i kontinuirana realizacija. Javni protest LGBT aktivista i javno obraćanje Vladi Crne Gore zajednički organizuju tri nevladine organizacije "LGBT Forum Progres", "LGBTIQ Socijalni Centar" i "institut za LGBT turizam"", navodi se u saopštenju.

Bonus video: