Nikšić dužan skoro 40 miliona, planira se rekonstrukcija gradskog trga

"Zadovoljni smo učinjenim i mogu reći da smo potpuno stabilizovali finansijsku situaciju tako da krećemo od nule bez bojazni da li će nam neko blokirati račun. Isplatili smo sve zarade, kao i pet zaostalih ličnih dohodaka i to sa porezima i doprinosima“
311 pregleda 30 komentar(a)
Veselin Grbović, Đoko Krivokapić, Milorad Jovanović, Slobodanka Roganović, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Đoko Krivokapić, Milorad Jovanović, Slobodanka Roganović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2015. 12:55h

Radni doručak sa novinarima bio je prilika da predsjednik i potpredsjednici Opštine Nikšić, Veselin Grbović, Đoko Krivokapić i Milorad Jovanović, kao i rukovodilac Službe predsjednika Slobodanka Roganović, sumiraju rezultate koje je nova/stara lokalna vlast postigla u proteklih 12 mjeseci, ali i da najave tradicionalnu manifestaciju „Septembarski dani“.

Dug Opštine Nikšić, prema riječima Krivokapića, je skoro 39,8 miliona eura, dok tekuće obaveze u ovom trenutku iznose oko 1,6 miliona.

„U sklopu pomenutog duga ulazi 17,705 miliona koji se odnose na poreze i doprinose i koji su reprogramirani na period otplate od 20 godina, kao i iznos sadašnjih povučenih sredstava od 12,508 miliona za izgradnju kolektora, koji se takođe plaća na rok od 20.godina. Tu je i novoodobreni dug od 4,105 miliona kredita koji se plaća na pet godina“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima izvršenje naplate je oko 56 odsto, a posebno su zadovoljni naplatom poreza na nepokretnost pravnih lica, dok su fizička lica „malo zatajila“ pa će ih narednih dana „posjetiti“ sudski izvršitelji. Krivokapić je kazao da sve obaveze izvršavaju na vrijeme, da je dug prema dobavljačima sa preko šest miliona sveden na 1,174 miliona eura.

"Zadovoljni smo učinjenim i mogu reći da smo potpuno stabilizovali finansijsku situaciju tako da krećemo od nule bez bojazni da li će nam neko blokirati račun. Isplatili smo sve zarade, kao i pet zaostalih ličnih dohodaka i to sa porezima i doprinosima“, kazao je Grbović.

On se osvrnuo na investicije koje su realizovane od prošlog septembra do danas i za Dan Opštine, 18.septembar, najavio puštanje u rad sistema za prečišćavanje otpadnih voda, investicije vrijedne 16,5 miliona eura, čime će biti riješen jedan od najvećih ekoloških problema Nikšića, ali i Crne Gore. Kazao je i da je Pivara završila svoj prečistać vrijedan četiri miliona eura koji će biti priključen na kolektor.

U periodu od godinu dana završena je zgrada nikšićkog pozorišta, zatim Trebješka ulica, čime je izmješten teretni saobraćaj iz grada, ali i bolje povezana tamošnja prigradska naselja sa centrom, kao i ulica Vuka Karadžića do rampe. Izgrađeno je, kazao je prvi čovjek grada pod Trebjesom, i deset stanova za Rome, vodovod za Kočane, Poljice i Rastoke, dva Dnevna centra za stare i hemijska čistiona, postavljeni su reflektori na stadionu „Sutjeske“, a radi se i 110-kilovotna trafostanica. Do kraja godine biće urađeni kontrolni toranj i upravna zgrada na aerodromu Kapino Polje, počela je rekonstrukcija bazena i Doma vojske, budućeg Tehnopolisa, a na Krnovu je krenula realizacija izgradnje vjetroelektrana, projekta vrijednog 120 miliona eura. Gradi se zgrada za raseljena lica, a u toku septembra biće završen azil za pse, počeće sa radom parking servis, a pri kraju je rekonstrukcija skvera na Trgu Save Kovačevića.

Naredne godine, kazao je Grbović, planirani su radovi na rekonstrukciji gradskog trga, vrijedni oko milion i po eura, čime će Nikšić dobiti jedan od najljepših trgova u Crnoj Gori. „Planiramo da sa FK 'Sutjeska' radimo zapadnu tribinu, da nastavimo radove na Bulevaru 13.jul, a Direkcija javnih radova završiće put od Petrovića do Vraćenovića, oko dva kilometra proširiće put kod Trubjele, kao i put na graničnom prelazu Ilino brdo. Time bi imali dobre i sređene puteve u nikšićkoj opštini i bila bi riješena putna nfrastruktura“, kazao je Grbović.

U toku naredne godine, prema riječima predsjednika Opštine, počeće gradnja zgrada za zdravstvene radnike i penzionere, kao i veliki Dom za stare, dok će Elektroprivreda uraditi prevođenje dijela voda rijeke Zete u Krupac, a iz Krupca u Slano, projekat vrijedan 25 miliona eura, čime bi se zaustavilo izlivanje Zete i plavljenje terena.

Kredit od milion za socijalni program

Opština Nikšić je uzela kredit od milion eura namijenjen rješavanju socijalnog programa zaposlenih u organima javne uprave i javnih ustanova i preduzeća. Dobrovoljnim odlaskom oko stotinu radnika, koji bi dobili otpremnine u iznosu od deset hiljada eura, planirano je i rasterećene budžeta. Krivokapić je kazao da će svima koji stiču pravo na penziju automatski biti povezan radni staž.

„Mi smo na samom početku rada konstatovali visok nivo zaposlenosti i kvalifikacionu strukturu koja ne odgovara. Nakon realizacije socijalnog programa slijedi sistematizacija radnih mjesta i proglašenje tehnološkog viška“, kazao je Krivokapić.

Posebna pažnja za nikšićke umjetnike

U opštini Nikšić, smatra Milorad Jovanović, postignut je veliki iskorak u svim segmentima, pa tako i u kulturi.

„Bilo je mjeseci da smo imali više od 30 programa i ono što bih posebno istakao je da je Nikšić imao kapaciteta da realizuje projekte iz Programa podrške, kako institucionalno, tako i što se tiče posjećenosti. Samo kroz pozorište prošlo je nekoliko desetina hiljada građana. Izvedeno je oko 70 predstava, obnovili smo Međunarodni festival glumca, a nakon 20 godina pauze i književne susrete. Posebna pažnja posvećena je nikšićkim umjetnicima i oni su se na pravi način predstavili publici“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima nastavljena je dobra saradnja sa nevladinim sektorom i Nikšić je jedina opština u Crnoj Gori koja je za projekte NVO izdvojila 50 hiljada eura.

U sklopu „Septembarskih dana“, kazao je Jovanović, tradicionalno će biti izveden veliki broj programa iz oblasti kulture, muzike, sporta. Tu je šesti po redu Bedem fest, koji će trajati četiri dana, zatim koncerti hora, folklora, Crnogorskog simfonijskog orkestra, četiri izložbe, pet predstava za odrasle i deset za djecu. Biće izvedena i premijera predstave „Persone non grate“ Obrada Nenezića, četvrta premijera koju je Nikšićko pozorište uradilo.

„Tu je i dvodnevna cjelodnevna manifestacija 'Dobri duh Nikšića', a nijesmo zaboravili ni poljoprivredne proizvođače koji će u toku četiri dana izlagati proizvode. Posebno smo vodili računa o mladima i biće preko 30 programa za njih – od pozorišta, preko hora, do baleta“, kazao je Jovanović.

Obnovljeni književni susreti trajaće sedam dana i na njima će, prema riječima Jovanovića, učestvovati najkvalitetniji književnici iz zemlje i regiona, dobitnici prestižnih nagrada poput Ninove. Biće organizovani i sportski događaji poput tradicionalne atletske trke, raznih turnira, a „Septembarske dane“ završiće Udruženje paraplegičara sa njihovim programom pod nazivom „Vi ne znate što mi znamo“.

Bonus video: