Počinje osmi regionalni Evroatlantski kamp

Na otvaranju će govoriti vojni ataše norveške ambasade Tore Anderson, mađarski ambasador Kristian Poša, američka ambasadorka Margaret Uehara, nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović
1 komentar(a)
React 2014, Foto: Alfa centar
React 2014, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 27.08.2015. 17:32h

U Nkišiću će sjutra početi osmi regionalni Evroatlantski kamp REACT, koji organizuje Alfa Centar.

Na kampu, koji će trajati do srijede, 80 mladih iz 33 države sticaće nova znanja u oblastima odbrane, bezbjednosti, integracijama u NATO i EU, diplomatiji i međunarodnim odnosima.

Organizatori su najavili da će na otvaranju govoriti vojni ataše norveške ambasade Tore Anderson, mađarski ambasador Kristian Poša, američka ambasadorka Margaret Uehara, nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i izvršni direktor ALFA Centra Aleksandar Dedović.

Centralna tema kampa biće - Crna Gora pred vratima Alijanse.

Prvo predavanje „Crna Gora sledeća članica NATO-a“ održaće predsjednik države Filip Vujanović, a osim njega svoja znanja i iskustva polaznicima će prenijeti ministar odbrane Milica Pejanović-Djurišić, ministar unutrašnih poslova Raško Konjević, naionalni koordinator Vesko Garčević, Sanela Đozgić i major Rade Ćurčić iz Ministarstva odbrane, kao i predstavnici državnih institucija, medija i civilnog sektora.

U radu kampa učestvovaće i Poša, zamjenici ambasadora Njemačke i Rumunije, Uve Merkoter i Mihai Stefan, Damir Crnčec, savjetnik u ambasadi Slovenije i Tore Anderson, vojni ataše u ambasadi Norveške.

Među predavačima se nalaze i eksperti iz inostranstva, Nikitas Nikitakos, Jelena Milić, Svenja Volter, Selmo Cikotić, Katerina Veljanovska, Kleantis Kirakidis, Evgenija Koika, Nadica Stošić, Oliver Andonov i Miloš Šolaja.

O integracionom procesu Crne Gore u NATO iz ugla medija govoriće Isidora Šoć, Dušica Tomović, Marko Vešović i Borislav Višnjić.

I ove godine kamp će obilježiti javna debata „neutralnost ili članstvo u NATO“, prije koje će svoju viziju buduće Crne Gore predstaviti Marko Milačić i Vladislav Dajković iz Pokreta za neutralnost.

„REACT je postao najznačajniji događaj na ove teme u regionu. Obzirom da je sama ideja, koncepcija i način realizacije kampa potpuno originalan i da se svake godine realizuje daleko od Glavnog grada i obale, postao je i najbolji promoter potrebe zajedništva i saradnje, kao i snage i ljepota crnogorskog sjevera“, kaže se usaopštenju.

Osim edukativnog dijela, sadržaj kampa podrazumijeva sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Nikšića i okoline.

Bonus video: