Žabljak: Uređuju park kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora

450 pregleda 2 komentar(a)
Žabljak spomenik, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak spomenik, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.08.2015. 13:08h

Članovi Udruženje boraca i antifašista pokrenuli su akciju uređenja parka kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora.

Košena je trava i čišćen otpad oko monumentalnog zdanja u čijoj su unutrašnjosti na bijelom mermeru uklesana imena 1.031 palog borca, 1.465 civilnih žrtava rata iz tri durmitorske opštine, koje su dale 280 prvoboraca i nosilaca partizanske spomenice od kojih je njih 16 proglašeno narodnim herojima.

"Sve što ćemo ovog ljeta uspjeti da uradimo jeste da se, nakon više godina, pokosi trava. Nepovoljan vremensi period ispred nas najvjerovatnije neće dozvoliti druge planirane radove, koji su ušli u program nacionalnog Udruženja. Namjera je da se na kamenom krovu izvrše izolacioni radovi kako bi se prekinulo dalje prokišnjavanje koje je prouzrokovalo štete u unutrašnjosti koje su takođe ušle u plan opravki", kaže predsjednik opštinskog Udruženja Dragomir Gajo Vojinović.

Dodao je da su iz Komunalnog preduzeća dopremili kontejnere za odvoz smeća, a narednih dana zaposleni u radnoj jedinici Zelenilo kosačicama će pokositi glavninu do nekoliko hektara prostora.

On je ukazao na akutan problem nedostatka novca kako bi se, ne samo ovaj objekat, doveo u stanje kakvo zaslužuje.

"Stanje spomeničnog fonda, ne samo onog koji podsjeća na antifašističku epopeju nije na zavidnom nivou. Smatramo da se državne institucije moraju aktivnije uključiti kako bi se ova zdanja zaštitila od daljeg propadanja i dobila zasluženi tretman. Kada je riječ konkretno o ovom prostoru u planu je objedinjavanje bista narodnih heroja i njihovo poziconiranje u parku", kazao je Vojinović.

Da se biste 16 narodnih heroja pozicioniraju u ovom parku u lokalnoj upravi pokrenute su aktivnosti.

"Već je urađen idejni projekat i u budžetu opredijeljena sredstva za izradu projekta. U cijeloj proceduri riječ će dati i Ministarstvo kulture. Mi ćemo sa zadovoljstvom odraditi sve što treba da se taj posao završi. Ne samo u tom slučaju već ćemo uložiti napor na revitalizaciji ukupnog spomeničnog fonda na području opštine", kaže predsjednik Opštine Veselin Vukićević.

Bonus video: