Na Mediteranu strada 25 miliona ptica na godišnjem nivou

Populacija 40 različitih vrsta migratornih ptica pjevačica u Evropi, sada vrtoglavo opada
0 komentar(a)
CZIP, Ptice, Foto: CZIP
CZIP, Ptice, Foto: CZIP
Ažurirano: 27.08.2015. 08:26h

BirdLife International, čiji je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) član, nedavno je objavio dokument „The Killing“ koji predstavlja prvu naučnu studiju u kojoj je kvantifikovan obim nezakonitog lova ptica širom Mediterana.

Rezultati istraživanja su pokazali da postojeća pravna regulativa nije učinila mnogo u suzbijanju nezakonitog lova preko 25 miliona ptica na godišnjem nivou.

Sveobuhvatno istraživanje pokazalo je da su tri oblasti - Famagusta na Kipru, brana Menbej-Tishreen u Siriji i El Manzala u Egiptu – najkritičnije od svih jer statistika broji više od pola miliona ptica bude ulovljeno godišnje. Na Balkanu kao najkritičnije identifikovane su Hrvatska i Albanija.

Populacija 40 različitih vrsta migratornih ptica pjevačica u Evropi, sada vrtoglavo opada. Brojnost evropske grlice (Streptopelia turtur) opala je za 30% od početka milenijuma, a u nekim zemljama i do nevjerovatnih 90%.

Evropska komisija objavila je 15. juna 2015. Evropsku crvenu listu ugroženih vrsta ptica. Prema rezultatima ove procijene, 13% od 533 procijenjene vrste pod prijetnjom je na području Evrope, što čini 67 vrsta, od toga 10 kritično ugroženih (najviši stepen ugroženosti).

Bonus video: