Tokom Lake festa sakupljeno više od 20.000 plastičnih čaša

Na ovogodišnjem okupljanju na Krupcu realizovana je i kampanja „Svaka limenka se računa“, ali precizne reultate o količini sakupljene ambalaže “Ozon” će dobiti nakon mjerenja i predaje ovlašćenom recikleru, podgoričkoj Deponiji
70 pregleda 0 komentar(a)
Ozon, Lake fest, reciklaža, Foto: Twitter
Ozon, Lake fest, reciklaža, Foto: Twitter
Ažurirano: 26.08.2015. 11:35h

Tokom šest dana ovogodišnjeg Lake Festa, u kampanji Rock&Recycle, sakupljeno je više od 20.000 plastičnih čaša.

Za tri godine, od kada Ekološki pokret “Ozon” sprovodi kampanju, sakupljeno je 75.000 plastičnih čaša, a u toj organizaciji se nadaju da će već dogodine dostići magičnu cifru od 100.000 sakupljenih plastičnih čaša.

Na ovogodišnjem okupljanju na Krupcu realizovana je i kampanja „Svaka limenka se računa“, ali precizne reultate o količini sakupljene ambalaže “Ozon” će dobiti nakon mjerenja i predaje ovlašćenom recikleru, podgoričkoj Deponiji.

„Većina ambalažnog otpada sakupljenog u kampanjama koje smo realizovali na Lake Festu, biće predata ovlašćenom recikleru, a dobijena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu sadnica topole, kojima ćemo, nadamo se, simbolično inicirati revitalizaciju devastiranog šumskog kompleksa na prostoru gdje se održava Lake Fest i neposrednom okruženju“, kazao je izvršni direktor “Ozona” Aleksandar Perović.

U Ozonu vjeruju da će Elektroprivreda Crne Gore, koja gazduje tim prostorom, pozitivno odgovoriti na tu ideju i da će već naredne godine broj topola biti znatno veći nego što je sada slučaj. Kampanje sakupljanja ambalažnog otpada “Ozon” realizuje u saradnji sa Pivarom „Trebjesa“.

Tokom kampanje, posjetioci Lake Festa sakupljaju ambalažni otpad i u zamjenu sa njega dobijaju simbolične poklone, promo majice i kape sa logom Rock&Recycle.

„Najmlađi su posebno tokom prve tri festivalske noći u centru Nikšića, uz nadzor roditelja, sakupili najviše otpadne ambalaže.Njihovo učešće kampanji daje i kulturološki značaj, jer u vremenu opšte nekulture, naročito kada je muzički ukus u pitanju, veoma je bitno što djeca čuju i kvalitetnu muziku i poučne životne poruke, što karakteriše pank i rok, pa i hip hop kojeg je ove godine bilo na Lake Festu“, kazao je Perović.

Iako zadovoljan ostvarenim rezultatima u samoj kampanji, Perović smatra da postojeća infrastruktura za upravljanje otpadom na lokaciji gdje se Lake Fest održava, nije na zadovoljavajućem nivou. „Kampanja Rock&Recycle bi trebalo da se nadogradi na postojeću infrastrukturu, ali ona ne zadovoljava potrebe festivala i zamjerka ide i na račun EPCG, koja gazduje prostorom gdje se održava Lake Fest, ali i na račun gradskim službi, koje su dužne da obezbijede komunalnom infrastrukturom prostor na kom boravi veliki broj ljudi iz preventivnih, ali i bezbjedonosnih razloga“, smatra on.

Perović dodaje da su i državnim i lokalnim vlastima tokom godine usta puna hvale i ponosa na račun Lake Festa, ali oni na kraju organizatore ostave da se sami nose sa izazovima kao što je opremanje komunalnom infrastrukturom, redovnim odvozom otpada…

I oni koji su tokom Lake Festa boravili u kampu kazali su da na tom prostoru nema dovoljno kanti za smeće, pa su im članovi Ozona posljednjeg festivalskog dana u jutarnjim časovima dijelili kese i organizovali akciju čišćenja, tokom koje je kamp očišćen, a svi učesnici nagrađeni majicama i šeširima sa logom kampanje.

Bonus video: