Elektronskom vizom do novih rekorda u turizmu

U CTU su uvjereni da će Vlada uvažiti njihovu preporuku i pronaći najefikasnije rješenje, za sve zainteresovane strane
2 komentar(a)
Kinezi, Kineski turisti, Foto: Shutterstock
Kinezi, Kineski turisti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2015. 12:25h

Crnogorsko turističko udruženje (CTU) završava pregovore koji će u post i pred sezoni rezultirati povećanjem broja turista iz Kine.

Naime, zbog veliko interesovanja tamošnjih turoperatora za dolazak turista u Crnu Goru u periodu van tzv.“špica sezone“, dogovorena su tri leta sedmično od 10. septembra do 01. juna koja bi obavljao nacionalni avio prevoznik “Montenegro airlines.

“Sa kolegama iz susjedne Hrvatske u toku su pregovori da nacionalni avio prevoznik organizuje tri čarter leta iz Zadra do Tivta kojim bi kineski turisti iz Hrvatske dolazili na tri dana u Crnu Goru. Tako će se udovoljiti još jednoj njihovoj navici da u roku od sedam do 10 dana obiđu što više zanimljivih predjela i destinacija. Osim grupnih dolazaka preko turoperatora, veliko interesovanje turista iz Kine, CTU bilježi i kada su u pitanju individulani zahtjevi. Međutim, svi su saglasni u jednom – da je procedura izdavanja vize zahtjevna i dugotrajna, te da je ključna prepreka za realizaciju ove vrste aranžmana”, navodi se u saopštenju predsjedništva CTU.

CTU, kako dadaju u skladu sa povećanim brojem zahtjeva prema destinaciji Crnoj Gori apeluje na crnogorsku Vladu i njena resorna ministarstva Vanjskih i Unutrašnjih poslova, da u mjeri mogućeg i posebno za ovu grupu turista pojednostavi proceduru.

“Možda bi kao dobar primjer mogle poslužiti ostale države Šengen zone, koje kineskim turistima izdaju elektronske vize u roku od jednog do tri dana na pet godina koje omogućuju više ulazaka. Vjerujemo da bi slične procedure direktno poboljšale rast turističkog prometa i to u, za sve poslenike, najkritičnijem periodu godine: od septembra do juna – koji je kineskim turistima najzanimljiviji. Tako bi se značajno riješio problem sezonalnosti koji imaju i mnogo razvijenije i renomiranije turističke destinacije u Evropi i svijetu. Za malu Crnu Goru, međutim, to bi bio veliki iskorak, ne samo u smislu „osvajanja dalekih tržišta“ , što bi dodatno ojačalo poziciju Crne Gore na turističkoj mapi svijeta, na čemu sa kolegama sa ex –yu prostora intenzivno radimo već četiri godine, već i značajnog rasta prometa i prihoda. To bi značilo i veće zarade, kraće odmore za zaposlene koji u post sezoni uglavnom odlaze na neplaćeno odsustvo“, navode iz ovog strukovnog udruženja.

Oni poručuju da su nakon intentzivnih konslutacija tim povodom sa čelnicima Svejtske turističke organizacije (UNWTO), CTU došao do podatka da su SAD obezbijedile slične vizne olakšice za turiste iz Kine .

“Preciznije, viza koja omogućava više ulazaka u Sjedinjene države, Kinezima se izdaje na period važenja od šest godina. Tako su samo u 2014-toj godini ,statističari UNWTO zabilježili rast broja dolazaka od preko hiljadu odsto. Prognoza Svjetske turističke Organizacije je da će tokom sljedeć godine preko 100 miliona Kineza putovati širom svijeta, dok se broj putovanja iz Kine u 2025.-toj procjenjuje na čak 300 miliona eura. CTU smatra da je to velika šansa i za crnogorski turizam , koju ne bismo smjeli da propustimo, tim prije što su po svojim zahtjevima: da putuju van špica sezone i da u trajanju od pet do 10 dana obiđu što više lokacija – više nego poželjni gosti, zahvaljujući kojima bismo, ponavljamo, ublažili problem sezonalnsoti koji je karakteristika domaćeg turizma već decenijama unazad”, ističu iz CTU.

U CTU su uvjereni da će Vlada uvažiti njihovu preporuku i pronaći najefikasnije rješenje, za sve zainteresovane strane.

“Apelujemo na Vladu i nadležna minsitarstva da uvaže ove činjenice i pokušaju da nađu rješenje koje bi omogućilo da u kraćim rokovima, ne remeteći redovnost i sigurnost procedura, a da pri tom gosti iz Kine u skladu sa povećanim interesovanjem, počnu masovnije da dolaze u Crnu Goru . Vjerujemo da rješenja poput turističke e- vize mogu značajno relaksirati dolaske u svrhu turističkog boravka i odmora i da za to postoji dobra volja države – kako bismo svi bili na dobitku “, zaključuju u CTU.

Bonus video: