Mustur i Gojković: Ministar da kaže šta se dešava sa bolnicom u Meljinama

Mustur i Gojković su kazali da u Herceg Novom nemaju mogućnost da preko lokalnih institucija i organa zaštite svoje interese, jer su planski urušeni poslednjih osam mjeseci, a kao posledica toga je stečaj u Boki i Jadranskom brodogradilištu, prodaja Instituta, "a skoro sigurno je da se slično sprema i za Meljine"
96 pregleda 4 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.08.2015. 09:43h

Odbornici hercegnovskog parlamenta Mirko Mustur i Obrad Gojković obratili su se otvorenim pismom Ministarstvu zdravlja i resornom ministru Budimiru Šegrtu sa zahtjevom da obavijeste javnost šta se dešava sa nekadašnjom Vojnom bolnicom Meljine.

Uporište za ovaj zahtjev nalaze u garancijama koje su Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo dali građanima Herceg Novog prije privatizacije ove ustanove.

"Tada je garantovano da će građanima Herceg Novog Vojna bolnica Meljine i posle privatizacije pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, što ne da nije ispunjeno već poslednja događanja u nekadašnjoj Vojnoj bolnici ukazuju da Novljani mogu ostati i bez nje" navodi se u otvorenom pismu.

Mustur i Gojković su kazali da u Herceg Novom nemaju mogućnost da preko lokalnih institucija i organa zaštite svoje interese, jer su planski urušeni poslednjih osam mjeseci, a kao posledica toga je stečaj u Boki i Jadranskom brodogradilištu, prodaja Instituta, "a skoro sigurno je da se slično sprema i za Meljine."

"Oni koji su oskrnavili skupštinu i institucije ovog grada sigurno se neće zbog svojih privatnih interesa obazirati na nečije zdravlje, što je svima u gradu i jasno. Ukazujemo ministarstvu da Vojna bolnica nije klasična privatna bolnica, već je uslovljena ugovorom da mora pružati kvalitetne usluge građanima Herceg Novog i to je uzeto u obzir kada se pravio ugovor i uticalo je na mogućnost da se jedan takav ugovor uopšte i potpiše", kazali su Mustur i Gojković.

Oni podsjećaju da je garancije za to dala država i to više puta javno.

"Tražimo odgovor od nadležnog ministra da li je to još uvijek tako i zašto su od privatizacije Novljani nezadovoljni liječenjem u Vojnoj bolnici, a tome nisu razlog zaposleni, medicinsko i tehničko osoblje. Očigledno je da se od privatizacije jedino zaposleni i medicinsko osoblje bore da bolnica opstane i nastavi da pruža zdravstvenu zaštitu Novljanima. To je i razlog problema kroz koje prolaze, jer je neko procijenio da je došlo vrijeme da se ova lokacija pretvori u lokaciju za gradnju apartmana za tržište."

Traže od ministarstva da zaposlenima u Vojnoj bolnici obezbijedi zaštitu i tretman u skladu sa zakonima jer su to obavezni zbog garancija koje su dali građanima Crne Gore i Herceg Novog.

"Ukoliko to nisu u mogućnosti, jer postoje privatni interesi koji vjerovatno imaju i kriminalnu pozadinu, tražimo da o tome obavijeste javnost i organe tužilaštva. Poštovana gospodo iz ministarstva od Vas tražimo jasne odgovore jer je to zahtjev javnosti da garantujete perspektivu ove bolnice zbog njenog značaja za građane Herceg Novog, a ne kao sredstvo za bogaćenje pojedinaca u sprezi sa politikom. Ukoliko to izostane onda je sasvim jasno da je u pitanju još jedna korupcionaška afera u kojoj su učestvovali i učestvuju predstavnici vlasti,a onda je to posao za tužioca", kazali su Mustur i Gojković

Bonus video: