Novosadski studenti istražuju stare mostove u hercegnovskoj opštini

Planirano je da budu urađene analize postojećeg stanja desetak mostova u Meljinama, Bijeloj, Zelenici, Kutima, Sutorini i na Ljutom potoku
0 komentar(a)
Studenti Tehničko fakulteta Novi Sad, Foto: Slavica Kosić
Studenti Tehničko fakulteta Novi Sad, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.08.2015. 08:45h

Grupa od osam studenata i asistenata sa novosadskog Tehničkog fakulteta, odjeljenja za građevinarstvo, sa svojim profesorima dr Đorđem Lađevićem i dr Vlastimirom Radonjaninom počela je petodnevni program na ispitivanju stanja starih kamenih i željeznih mostova na području opštine Herceg Novi.

Planirano je da budu urađene analize postojećeg stanja desetak mostova u Meljinama, Bijeloj, Zelenici, Kutima, Sutorini i na Ljutom potoku.

Zadatak grupe je i davanje stručnog mišljenja o stanju i kvalitetu konstrukcija, oštećenjima kao i mogućim sanacijama, koji bi mogli poslužiti kao osnova projekata revitalizacije ovog vrijednog graditeljskog nasljeđa, koje nije pod zaštitom države ni opštine.

U opštini Herceg Novi ima više od 20 kamenih mostova, koji su građeni u raznim periodima, od turske, mletačke, francuske, austrougarske do jugoslovenske uprave.

Obnovljeni i uređeni mostovi trebalo bi da budu valorizovani kao vrijedno graditeljsko nasljeđe, stavljeni pod zaštitu zakona o graditeljskom nasljeđu. Takođe, oni bi trebali da budu nova turistička atrakcija Herceg Novog'', navela je koordinator projekta, ing. Olivera Doklestić.

Na trasi nekadašnje željezničke pruge u hercegnovskoj opštini, koja je svečano puštena u promet u julu 1901. Godine, od stanice Negumanac sa Republikom Hrvatskom do Zelenike (14,9 kilometara) izgrađeno je šest mostova.

Most na rijeci Sutorini, na potoku (pored groblja uz crkvu Svetog Preobraženja Gospodnjeg), na Babinom potoku ili Tatarbašti, na Ljutom potoku, na rijeci Nemila u Meljinama i na Zeleničkoj rijeci u Zelenici.

Pokrovitelj boravka radne grupe studenata i asistenata FTU je Turistička organizacija Herceg Novog.

Bonus video: