Investitori nisu platili naknade

“Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, prijavilo je Upravi za inspekcijske poslove jer nijesu platili naknadu na investicije. Pomenute kompleksi odavno su useljeni, a da prethodno nijesu dobili upotrebne dozvole, jedan od uslova je bilo plaćanje naknade za investicije „Regionalnom vodovodu“, što niko nije učinio
255 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.08.2015. 19:56h

Apartmanski kompleks „Tre canne“, investitora Fab lajv osmospratni poslovno - stambena zgrada „Nivel”, stambene zgrade firme „MCC inžinjering“ iza autobuske stanice u Budvi, luksuzne građevine u Baru, invstitora Emina Kalamperovića, kao i zgrada u Kotoru koju je gradila Marija Binđur, Javno preduzeće

“Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, prijavilo je Upravi za inspekcijske poslove jer nijesu platili naknadu na investicije. Pomenute kompleksi odavno su useljeni, a da prethodno nijesu dobili upotrebne dozvole, jedan od uslova je bilo plaćanje naknade za investicije „Regionalnom vodovodu“, što niko nije učinio.

Kako je saopšteno iz JP uplata posebne naknade na investicije (člana 25 Zakona o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja) je obaveza svih investitora koji grade ili rekonstruišu objekat u opštinama na Crnogorskom primorju.

„Iznos naknade je jedan odsto od predračunske vrijednosti investicije sadržane u glavnom ili idejnom projektu na osnovu kojeg se izdaje građevinska dozvola, bazirana na tržišnim cijenama, od čega 80 odsto pripada JP „Regionalni vodovod“, a 20 odsto opštini na čijoj teritoriji se realizuje investicija. Plaćanje naknade je uslov za izdavanje građevinske dozvole, odnosno uslov za izdavanje upotrebne dozvole za objekte za koje je građevinska dozvola izdata u periodu od 2008. do 2011. godine, jer je tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata bilo propisano plaćanje naknade u fazi pribavljanja upotrebne dozvole.

"Regionalni vodovod“ je u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, Direktoratom za građevinarstvo, Ministarstvom održivog razvoja i turizma kao i sa sekretarijatima opština na primorju, nadležnim za izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, izvršilo detaljan pregled građevinskih dozvola izdatih u periodu od 2008. do 2011. godine, radi kontrole izvršenih radova odnosno preduzimanja potrebnih mjera, ukoliko je započeto korišćenje objekta bez prethodno pribavljenje upotrebne dozvole“, saopštili su iz tog javnog preduzeća.

Nakon kontrole građevinskog inpektora, a na osnovu zvaničnih izvještaja, JP ,,Regionalni vodovod “ je investitorima koji su počeli sa korišćenjem objekata bez posjedovanja upotrebnih dozvola, uputilo dopis kojim je na korektan i poslovan način inicirano rješavanje problema naplate posebne naknade.

"Riječ je o ne malom iznosu koji su investitori bili dužni izmiriti prije početka korišćenja objekata. Treba napomenuti da se ne radi samo o dugu ka JP, već i o kršenju člana 70 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, odnosno korišćenju objekta prije pribavljanja upotrebne dozvole. Investitori kojima su upućeni dopisi su ,'Fab Live' d.o.o povodom objekta Tre Canne u Budvi, Emin Kalamperović povodom više objekata u Baru, 'Nivel' d.o.o povodom stambenog objekta u Budvi, 'MCC Engineering' d.o.o povodom stambenog objekta u Budvi i Binđur Marija, povodom stambenog objekta u Kotoru. Uprava za inspekcijske poslove će u narednom periodu izvršiti kontrolu i ostalih objekata za koje su izdate građevinske dozvole u periodu od 2008. do 2011. godine“, naveli su u Regionalnom vodovodu.

Vrhovni sud odbacio tužbu HTP “Oliva” protiv “Regionalnog vodovoda”

Posebna naknada za izgradnju regionalnog sistema vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja predstavlja vrstu doprinosa kojim se, kako su istakli u javnom preduzeću, obezbjeđuju finansijska sredstva za izgradnju regionalnog vodovoda, i vraćanje kredita kojima je finansirana izgradnja ovog sistema prema međunarodnim finansijskim institucijama. „Kreditna zaduženja samo u ovoj godini iznose oko 3.000.000 eura. Podatak da su u 2012. godini godišnje kreditne obaveze učestvovale 46,5 odsto u ukupnim prihodima preduzeća, da su iste u 2013. godini iznosile 50 odsto, a u 2014. 69 odsto ukupnog prihoda, najjasnije ilustruje sadašnju situaciju u kojoj se nalazi preduzeće i zbog čega je ovom problemu dat velik značaj.”

Da je ovo obaveza prilikom izgradnje ili rekonstrukcije svih objekata, sem objekata u funkciji javnog interesa građana, ilustruje činjenica da je i pored tvrdnji vlasnika HTP ,,Vile Oliva“ i tužbe u kojoj je između ostalog navedeno da je naplata ove naknade neosnovana jer je regionalni vodovod izgrađen, Vrhovni sud takvu tužbu odbacio kao neosnovanu iz razloga što je zvaničnim puštanjem sistema u rad 29. septembra 2010. godine, završen samo dio I faze izgradnje vodovoda.

Bonus video: