ČEKAJU REZULTATE ANALIZE

Berane: Voda sa Merića vrela i dalje nije za piće

Iz Vodovoda je ranije saopšteno da je preduzeće Bemaks koje izvodi radove na putnom pravcu Berane – Lubnice, oštetilo cjevovod na tom potezu, pa je građanima iz preventivnih razloga preporučeno da vodu do daljnjeg ne koriste za piće
86 pregleda 1 komentar(a)
Vodovodna stanica Banjevac, Foto: Tufik Softić
Vodovodna stanica Banjevac, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 14.02.2019. 00:55h

U Beranama je i dalje na snazi zabrana upotrebe vode za piće iz gradskog vodovoda sa Merića vrela, dok ne stignu rezultati analize iz Insistuta za javno zdravlje.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Vuko Todorović rekao je da bi nalazi o uzetim uzorcima trebalo da budu poznati do kraja sedmice.

„Stručnjaci Instituta za javno zdravlje su uzeli uzorke sa više lokacija i mi ćemo sačekati da nam stignu zvanični rezultati prije nego obavijestimo javnost da je voda za piće. Do tada i dalje vodu iz gradskog vodovoda treba koristiti samo za tehničku upotrebu“, kazao je Todorović portalu Vijesti.

On je podsjetio da je kvar na glavnom cjevovodu u Beranama otklonjen prvog dana vikenda u večernjim satima, i da je zbog popravke u petak čitav grad nekoliko sati bio bez vode.

Iz Vodovoda je ranije saopšteno da je preduzeće Bemaks koje izvodi radove na putnom pravcu Berane – Lubnice, oštetilo cjevovod na tom potezu, pa je građanima iz preventivnih razloga preporučeno da vodu do daljnjeg ne koriste za piće. 

„Kvar je bio mehanički izazvan. Jednostavno je mašinom oštećena glavna cijev i sve je vrlo brzo sanirano, tako da građani ne treba da brinu. To što odlažemo sa time da saopštimo da je voda za piće je samo standradna procedura, i to može da odobri samo Institut za javno zdravlje“, kazao je direktor JP Vodovod.

Berane ima dva izvorišta, Merića vrelo i Manastirsko vrelo. Merića vrelo je glavni gradski vodovod koji je prošle godine saniran i ugrađene su nove cijevi. Tu investiciju je najvećim dijelim finanisrala kompanija Bemaks koja izvodi radove na putu Berane – Lubnice, čijom trasom prolaze cijevi gradskog vodovoda.

Izvorište Merića vrelo se nalazi na obroncima planine Bjelasice, desetak kilometara od grada, u blizini sela Lubnice. Odatle se slobodnim padom dovodi do vodovodne stanice Banjevac nedaleko od grada gdje se hloriše i kontroliše pritisak prije nego se pusti u gradsku mrežu.

Građani Berana od prošlog četvrtka, kada se dogodio kvar i kada je javljeno da voda nije za piće, vodu kupuju, tako da je to trenutno najtraženija roba u prodavnicama. Jedan broj građana ovih izdataka se spašava tako što se snadbijevaju sa drugih izvorišta kojih u ukolini Berana ima veoma mnogo.