Leković: CG je ekološka država samo na papiru

"Demokratska Crna Gora se zalaže za čistu i uređenu Crnu Goru, zemlju u kojoj će svaki građanin imati izgrađen stepen ekološke svijesti a svaka služba znati koji je njen posao i isti shvatati ozbiljno i požrtvovano", kazao je Leković
84 pregleda 26 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 25.08.2015. 13:43h

Iz Demokratske Crne Gore smatraju da je Crnoj Gori i njenim građanima potrebno hitno ekološko osvještenje, odnosno podizanje ekološke svijesti, kazao je pomoćnik direktora Demokrata Momčilo Leković.

"A da bi se to zaista i ostvarilo, smatramo da angažovanost nadležnih organa, lokalnih organa, nadležnih službi, NVO kao i nas samih građana mora biti na mnogo višem nivou nego što je to bio slučaj do sada. I tokom ove turističke sezone jedan od evidentnih problema jeste velika količina smeća, prljavštine i otpadnih voda koji su prisutni kako u gradskim primorskim jezgrima tako i u prigradskim pa čak i planinskim naseljima odnosno predjelima. Problem je dugogodišnji, evidentan sa tendencijom rasta, pritom dokumentovan brojnim fotografijama koje su predmet domaćih rasprava ali i istovremenog podsmjeha i zgražavanja stranih gostiju", kazao je Leković.

On je dodao da umjesto kristalno čistog mora, jezera, rijeka, uređenih plaža, uvala i gradskih naselja Crna Gora u svijet šalje razglednice na kojima se sve pobrojano i nalazi, ali se od smeća gotovo i ne vidi i apsolutno pada u drugi plan. A u krupnom kadru, prije svega svojim i nemarom nadležnih organa i službi šaljemo jednu groznu sliku naše ekološke države, ali definitivno ekološke samo na tom parčetu papira iz 1991 godine.

"Prvo, potrebna je veća edukacija stanovništva, gdje bi se kroz razne programe predstavila pogubnost ovakvog trenutnog sistema bezobzirnosti i nebrige za prirodu i životnu sredinu koja se ogleda kroz odlaganje smeća na mjestima koja za to nisu predviđena. Ovakvim vidom informativne podrške stanovništvu bi se prikazale sve pogubne posledice koje nas očekuju u budućnosti ukoliko ne podignemo svoju svijest i stepen pažnje prema prirodi i životnoj sredini", dodao je Leković.

Leković je kazao da je bi drugi vid podizanja ekološke svijesti bile rigorozne kazne odnosno primjena zakona, koji bi se primjenjivao bezuslovno za svakog pojedinca pa u krajnoj mjeri i na neodgovornog turistu. Time bi kako kaže Leković svaki pojedinac htio to on ili ne po sili zakona podizao stepen odgovornosti i ekološke svijesti.

"Takvu praksu imamo u brojnim uređenim evropskim zemljama. Ovakva mjera bi imala dvostruku efektivnost jer bi se sa njom istovremeno punio budžet i pritom obezbjeđivala potrebna sredstva za unaprjeđenje ove oblasti, jer je dosadašnja praksa pokazala da opštine izdvajaju minimalnu količinu sredstava", rekao je Leković.

Leković dodaje da je potrebno da nadležni organi prvo podignu svoju svijest i shvate ozbiljnost problema i to da će i "poslije njih odnosno svih nas, ovdje življeti generacije i generacije ljudi, naših potomaka, i da ukoliko ne promjenimo ovakav sistem ekološke bezobzirnosti, naši potomci će umjesto u kristalno čistom moru plivati u smeću, prljavštini i kanalizaciji i to isključivo našom nebrigom i nepažnjom."

"Demokratska Crna Gora se zalaže za čistu i uređenu Crnu Goru, zemlju u kojoj će svaki građanin imati izgrađen stepen ekološke svijesti a svaka služba znati koji je njen posao i isti shvatati ozbiljno i požrtvovano, jer su takva odgovornost i uređenost koheziono povezani i predstavljaju osnovne postulate Demokratske i moderne Crne Gore za koju se svi mi i zalažemo.Priroda nam je do sada mnogo dala, i ukoliko ne promijenimo odnos prema njoj i ne iskažemo joj poštovanje, njen gnjev ćemo osjetiti i mi a pogotovo sljedeće generacije", zaključio je Leković.

Bonus video: