PODRŽALI IH I SPORTISTI

Mladi iz nikšićkog kvarta uručili peticiju Opštini: Zbog parkinga ne rušite igralište

Košarkaški teren je mladima u maju 2006. godine predao na upotrebu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović
50 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić igralište, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić igralište, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.02.2019. 01:02h

Mladi rekreativci iz nikšićkog kvarta Centar I predali su nadležnima u Opštini peticiju da se košarkaški teren naspram hotela „Onogošt“ ne ruši zbog  parkinga  kako je planirano urbanističkim planom. Peticiju je za samo dva sata potpisalo oko 250 stanara solitera i okolnih zgrada, mada im podrška stiže i od drugih građana i sportista.

„Dolazili su ljudi iz drugih krajeva grada, nudili nam pomoć i rekli da se borimo za pravu stvar. I mi to mislimo jer na ovom igralištu odrastale su mnoge generacije“, kazali su inicijatori peticije.

Mladi su se prošle sedmice okupili da brane igralište strahujući da će im isto biti srušeno zbog gradnje poslovnog centra koji je nedavno počeo da se gradi. Tada su saznali od investitora da koš mora biti uklonjen dok budu trajali radovi zbog bezbjednosti onih koji koriste igralište i da će biti vraćen čim se radovi za nekoliko mjeseci završe. Ali, tada su saznali da je Detaljnim urbanističkim planom predviđeno da mjesto na kome se nalazi igralište bude pretvoreno u parking.

„Obratićemo se i Opštini da ovaj teren ostane tu gdje jeste jer smatramo da nema potrebe da ovdje bude parking. Ukoliko nam Opština ne izađe u susret pisaćemo peticiju i uradićemo sve što je do nas da teren sačuvamo za ove i buduće generacije“, poručio je tada Boško Bošković.

Peticija je poslata, i sada se čeka odgovor nadležnih.

Košarkaški teren, koji je mladima u maju 2006. godine na upotrebu predao predsjednik države Filip Vujanović, izgrađen je u sklopu uređenja kvarta između solitera i „Onogošta“. Od tada do danas mladi su dva puta od novca koji su sami prikupili i sopstvenim radom obnavljali igralište.

„Braneći poligon od onih koji, nažalost, život vide na drugačiji način uspjeli smo da on postane mjesto okupljanja mladih iz cijeloga grada na kojem se istinski njeguje sportski duh. Tako je poligon postao drugi dom ne samo za nas koji smo odrasli na njemu već i za stotinak djece. Neshvatljivo je da je parkiranje dvadesetak automobila (više mjesta ne može biti) prioritetnije od potreba i interesa mladih“, stoji u obrazloženju peticije Opštini.

Iz Sekretarijata za urbanizam postoji zakonska mogućnost da se uradi revizija planskog dokumenta i sagleda mogućnost zadržavanja igrališta, ukoliko ima prostora i za gradnju  parkinga .

Lalatović: Uraditi sve da mladi ostanu u Nikšiću

Pokret za promjene i Demokratski front smatraju da lokalna vlast umjesto da afirmiše sport i zdrave stilove života „devastira sami centar grada i onemogućava mlade da se okupljaju i provode vrijeme na zdrav način uz druženje i loptu”.

“S obzirom na ovakav odnos vlasti prema građanima, nije ni čudo što mladi odlaze iz Nikšića sa kartom u jednom smjeru. Nikšić, nažalost podsjeća svakim danom sve više na Šavnik, samo je klima malo pitomija”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Arsenije  Lalatović , odbornik nikšićkog PzP i DF-a.

On je pozvao nadležne da obustave uklanjanje sportskog terena i njegovo rušenje.