DNP: Numanović da povuče Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti

Iz DNP su upozorili da ignorisanje opravdanih zahtjeva Mitropolije crnogorsko primorske od strane nadležnog ministarstva može prouzrokovati društvenu i političku nestabilnost
67 pregleda 12 komentar(a)
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Zoran Lakušić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2015. 17:55h

Demokratska narodna partija (DNP) pozvala je ministra za ljudska i manjinska prava, Suada Numanovića, da povuče Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i najoštrije osudila njegov pokušaj da, kako su kazali, marginalizuje Mitropoliju crnogorsko primorsku.

„DNP najoštrije osuđuje pokušaj ministra Numanovića da kroz Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti marginalizuje Mitropoliju crnogorsko primorsku i dovede je u poziciju zavisnosti od države što je suprotno Ustavu“, saopšteno je iz te stanke.

Član predsjedništva DNP-a, Zoran Lakušić, kazao je da tako predložen Nacrt zakona predstavlja podržavljenje crkve, odnosno uvođenje državne religije, u kojoj bi se favorizovala nekanonska grupacija kao primjer ideološke podobnosti.

„Princip odvojenosti crkve od države u normalnim evropskim državama predstavlja garanciju da neće doći do političke manipulacije i zloupotreba, dok se u Crnoj Gori, ovim Nacrtom i zakonski planira normirati princip brutalnog obračuna sa Mitropolijom crnogorko primorskom“, naveo je Lakušić.

Prema njegovim riječima, ukoliko bude usvojen tako predložen Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti potpuno će se legalizovati progon sveštenstva, uzurpacija crkvenog zemljišta, direktno miješanje, odnosni postavljanje crkvenih velikodostojnika po mjeri režima.

„Zato pozivamo ministra Numanovića da povuče Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, i da u novu izradu uključi predstavnike Mitropolije crnogorsko primorske i ostale zainteresovane predstavnike kanonskih vjerskih zajednica kako bi se došlo do rešenja koje će afirmisati zakon utemeljen na odvojenosti crkve i vjerskih zajednica od države, i upravo na taj način štititi slobodu vjeroispovijesti“, dodao je Lakušić.

On je kazao da u DNP očekuju od Numanovića da javna rasprava o Nacrtu zakona bude organizovana i u Nikšiću, Beranama, Pljevljima, Baru, Herceg Novom, Budvi i drugim crnogorskim gradovima, dodajući da nećem prihvatiti da se tako važno pitanje „prokrijumčari za vrijeme godišnjih odmora i bez učešća zainteresovane javnosti“.

Iz DNP su upozorili da ignorisanje opravdanih zahtjeva Mitropolije crnogorsko primorske od strane nadležnog ministarstva može prouzrokovati društvenu i političku nestabilnost.

„Jer ovako predložen Nacrt u svojoj suštini sadrži gušenje i kontrolisanje vjeroispovijesti, zato je naša dužnost da se suprostavimo neronovskom pokušaju gušenja osnovnih prava i sloboda koje nam garantuje Ustav“, zaključio je Lakušić.

Bonus video: