U Kotoru održana Bokeljska noć

I sa malo novca organizatori su uspjeli da prirede još jednu noć koju će mještani i gosti dugo pamtiti
3 komentar(a)
Bokeljska noć, Foto: Printscreen (YouTube)
Bokeljska noć, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 23.08.2015. 19:14h

Bokeljska noć, tradicionalna fešta nad feštama, održana je sinoć u akvatoriju kotorskog zaliva podno zidina drevnog grada.

U tri đira 39 ukrašenih barki, predvođeni jedrilicama jedriličarsakog kluba „Lahor“, predstavilo se publici, koja je, sem u defileu, uživala i u dosad neviđenom vatrometu, ali i bogatom zabavnom programu na gradskim trgovima.

Da Bokelji znaju šta je dobra fešta još jednom su potvrdili sinoć u Kotoru. Iako je posjetilaca bilo manje nego prethodnih godina, oni koji su došli na gradsku rivu uživali su u defileu barki u akvatoriju kotorskog zaliva, vatrometu, a potom i u noćnom provodu na gradskim trgovima.

Najljepša među 39 bila je barka „Slonovi“, koja je jednoglasno proglašena za pobjedničku na ovogodišnjoj Bokeljskoj noći.

"Barka je predstavila devet slonova. Mislimo da je to najvrijednije", kazao je predsjednik žirija Milenko Pasinović.

„Slonovi“ su otplovili sa hiljadu i po eura, dok su drugu polovinu nagradnog fonda podijelile barke „Maketa muzeja grada Perasta“ i „Venecijanska gondola“. Zanimljivo, stručni žiri odlučio je da sa dodatnih hiljadu eura nagradi još pet barki.

Po tradiciji fešte nad feštama, koja datira iz 18. vijeka i proslave Venecijanske noći, ukrašene barke napravile su tri kruga uz obalu, od Peluzice do Lučke kapetanije.

Iako je Bokeljska noć dobila status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, nije bilo dovoljno novca, pa je i ove, kao i 2014, potrošeno nekih 40-tak hiljada eura, skoro duplo manje nego prethodnih godina.

Ipak, i sa malo novca organizatori su uspjeli da prirede još jednu noć koju će mještani i gosti dugo pamtiti.

Tačku na ovogodišnju Bokeljsku noć stavio je spektakularni petominutni vatromet, koji je parao nebo nad drevnim gradom, dok je za muzički dio programa bio zadužen Zlatko Pejaković.

Bonus video: