Mitropolija: Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti je diskriminatorski

"Numanović je prošle godine formirao radnu grupu za pripremu Nacrta zakona. U radnu grupu nije uključen nijedan stručni predstavnik Crkve i drugih vjerskih zajednica, iako je Pravoslavna crkva to više puta i zvanično i javno zahtijevala. Ministarstvo na te zahtjeve nikada nije odgovorilo", ističu u MCP-u
27 komentar(a)
mitropolija i grad_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
mitropolija i grad_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 23.08.2015. 16:00h

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) poručilo je da nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti treba odbaciti kako zbog netransparentnog i diskriminatornog načina njegove pripreme, ali i brojnih neustavnih odredaba kojim se atakuje na slobodu vjeroispovijesti i druga zajemčena ljudska prava, a posebno na unutrašnju autonomiju crkve i vjerskih zajednica, saopšteno je iz MCP.

Poručuju da će MCP svim legalnim i legitimnim sredstvima braniti svoja vjekovna prava od, kako su istakli, agresivnog pravnog nasilja koje se na ovakav način pokreće od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Prema njihovim riječima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je Vladi mimo dnevnog reda dostavilo Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Predstavnik Ministarstva je medije i javnost obavijestio da je ”Vlada utvrdila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti”. Na zvaničnom sajtu Vlade još uvijek nije objavljen zaključak o usvajanju Nacrta ovog zakona", ističu u MCP-u.

"Dužni smo da ukažemo na besprizorno kršenje procedure od strane Ministarstva prilikom pripreme Nacrta zakona. Nije uobičajeno da Vlada usvaja Nacrt zakona, jer dosadašnja praksa pokazuje da Vlada usvaja Prijedlog zakona poslije održane javne rasprave o Nacrtu zakona. Ostali smo uskraćeni za odgovor zbog čega je u ovom slučaju primijenjen drugačiji princip i zašto je Ministarstvo dovelo Vladu u poziciju da krši sopstveni Poslovnik", pitaju u MCP-u.

Ministarstvo je, dodaju, godinama najavljivalo donošenje novog Zakona, ali ta obaveza nije izvršavana.

"Numanović je prošle godine formirao radnu grupu za pripremu Nacrta zakona. U radnu grupu nije uključen nijedan stručni predstavnik Crkve i drugih vjerskih zajednica, iako je Pravoslavna crkva to više puta i zvanično i javno zahtijevala. Ministarstvo na te zahtjeve nikada nije odgovorilo", ističu u MCP-u.

S druge strane, ističu oni, isto Ministarstvo je u radne grupe za pripreme nacrta drugih zakona iz domena svoje nadležnosti uvijek uključivalo i još uvijek, putem javnih poziva, uključuje predstavnike onih organizacija kojih se ta materija tiče i čiji položaj uređuje u pravnom sistemu Crne Gore.

"Radna grupa, iako je to ministar Numanović ranije javno obećao, povodom pripreme Nacrta zakona sa predstavnicima Pravoslavne Crkve nije obavila nijedan, čak ni informativni sastanak. Nesumnjivo je da je Nacrt zakona pripremljen na nedopustiv, diskriminatoran način i to od strane Ministarstva koje je nadležno da štiti i promoviše ljudska prava", kazali su u MCP-u.

Po svemu sudeći, smatraju u MCP-u, polazna osnova Ministarstva i radne grupe je sadržana u ”Informaciji”, a ne u ozbiljnoj studiji sa istraživanjem i analizom, kakva je, inače, praksa prilikom pripreme zakonskih propisa u Crnoj Gori.

"”Informacija” Ministarstva je obilovala čitavim nizom netačnosti, proizvoljnosti i tendencioznosti. Mitropolija Crnogorsko-Primorska i Eparhija Budimljansko-Nikšićka su i zvanično i javno Ministarstvu uputile svoje prigovore i primjedbe na ”Informaciju”. Ministarstvo nikada nije uputilo odgovor na iznijete primjedbe", saopšteno je iz Mitropolije.

Naglašavaju da crkva, vjerske zajednice, vjernici i šira javnost ni do danas nijesu dobili odgovore na brojna pitanja povodom načina pripreme Nacrta zakona.

"Još uvijek nije poznato da li su u pripremi Nacrta učestvovali i strani eksperti, kao i da li je Nacrt zakona, prije dostavljanja Vladi, upućen Venecijanskoj komisiji i drugim relevantnim međunarodnim institucijama koje prate način pripreme i donošenje propisa iz oblasti ljudskih prava. Po svemu sudeći, Nacrt zakona je pripreman na netransparentan način uz ponižavajuće ignorisanje postojanja onih čiji se pravni položaj uređuje", smatraju u Mitropoliji.

Ministarstvo je, dodaju oni, Nacrt zakona sa programom javne rasprave objavilo 3. avgusta i odredilo da javna rasprava traje do 14. septembra 2015.godine.

"Nesumnjivo da je pitanje slobode vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava, a da vjernici predstavljaju više od 80 odsto stanovništva Crne Gore. Otuda se postavlja pitanje: zašto je Ministarstvo Nacrt zakona i program javne rasprave objavilo u vrijeme godišnjih odmora? Ta činjenica obesmišljava poziv Ministarstva, upućen najširoj javnosti u vrijeme godišnjih odmora, da se uključi u javnu raspravu. Zašto su iz javne rasprave isključeni veliki gradovi poput Nikšića, Berana, Pljevalja, Bara, Herceg Novog, Budve, kao i druge opštine u Crnoj Gori?", pitaju u MCP-u.

Podsjećaju da crkva u Crnoj Gori već godinama ukazuje na potrebu donošenja novog Zakona i ona se ne protivi donošenju tog pravnog akta kojim će se urediti pravni položaj crkve i vjerskih zajednica u državi.

"Upravo iz tog razloga, do sada smo organizovali više naučnih skupova, okruglih stolova i javnih tribina na kojima su učestvovali eminentni pravni eksperti iz Crne Gore i inostranstva. Objavljeno je i više zbornika radova sa tih skupova i svi su uredno i blagovremeno dostavljani predstavnicima državnih organa Crne Gore. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se, sudeći po netransparentnom i dikriminatornom načinu pripreme Nacrta zakona, ponašalo kao da se sve to nije dogodilo u bliskoj prošlosti. Sadržaj Nacrta zakona, inače svojim odredbama suštinski suprotstavljen ratifikovanim međunarodno-pravnim aktima o ljudskim pravima koji se neposredno primjenjuju u Crnoj Gori, Ustavu i brojnim važećim zakonima, to nedvosmisleno potvrđuje", kazali su u Mitropoliji.

Mitropolija Crnogorsko Primorska i Eparhije Budimljansko-Nikšićka, Mileševska i Zahumsko-Hercegovačka smatraju da je Crnoj Gori potreban moderan, na civilizacijskim osnovama i opštepriznatim načelima međunarodnih konvencija, utemeljen Zakon koji će afirmisati kooperativnu odvojenost Crkve i vjerskih zajednica od države i na pravi način štititi pravo na slobodu vjeroispovijesti.

"Imajući u vidu diskriminatoran i netransparentan način pripreme i usvajanja Nacrta zakona, kao i njegov sadržaj kojim se grubo zadire u unutrašnju autonomiju Crkve i narušava ustavno načelo odvojenosti crkava i vjerskih zajednica od države, smatramo da Nacrt zakona treba odbaciti. Crkva će svim legalnim i legitimnim sredstvima braniti svoja vjekovna prava od agresivnog pravnog nasilja koje se na ovakav način pokreće od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava", poručuju iz MCP-u.

Bonus video: