Mještani Krnova upozorili da neće dozvoliti prolazak mašina preko njihovih imanja

Radovi su počeli prošlog mjeseca i do sada je probijeno oko 800 metara, a preostalih blizu osam kilometara, koje tek treba da se radi, ide preko imanja mještana koji još nijesu dobili novac koji treba da im, kako su kazali, isplati Ministarstvo finansija
50 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2015. 14:07h

Dvadesetak mještana Krnova, kod Nikšića, gdje će biti izgrađena vjetroelektrana, okupili su se danas u podne na mjesto gdje se gradi put kako bi upozorili investitore i nadležne u ministarstvima ekonomije i finansija da neće dozvoliti prolazak mašina preko njihovih imanja dok im se ne isplati eksproprisano zemljište. Zahtjeve će proslijediti nadležnim ministarstvima i investitoru i ukoliko odgovor ne dobije do 1.septembra blokiraće radove na izgradnji puta.

Radovi su počeli prošlog mjeseca i do sada je probijeno oko 800 metara, a preostalih blizu osam kilometara, koje tek treba da se radi, ide preko imanja mještana koji još nijesu dobili novac koji treba da im, kako su kazali, isplati Ministarstvo finansija. Riječ je o vlasnicima imanja koji nijesu prihvatili ponuđenu cijenu od 50 centi po metru kvadratnom. Uložili su žalbu i većina njih je, kako su kazali, dobila presudu na dva eura po metru kvadratnom.

“Smatramo da je cijena od dva eura po kvadratu, koju je dosudio Osnovni sud u Nikšiću na osnovu priloženih stavki i vještačenja zaista prihvatljiva i predlažemo da se sporazumno dogovorite sa mještanima o visini naknade, a sve u cilju brže realizacije projekta i kasnije saradnje i dobrih komšijskih odnosa investitora sa mještanima sa ovih prostora”, stoji u dopisu koji su mještani katuna Gornja Ćeranića Gora uputili nadležnim ministarstvima i investitoru.

Interesuje ih da li u zemljama odakle stižu investitori zemljište na kome se rade ovakvi ili slični projekti učestvuje sa 0,25 odsto od ukupne vrijednosti investicije. Do pomenutog podatka su, kako ističu, došli na osnovu informacija iz Ministarstva finansija da je za oko 600 hiljada metara kvadratnih zemljišta obezbijeđeno 300 hiljada eura, a vrijednost projekta izgradnje vjetroparka je 120 miliona.

Rješenja o oduzetoj zemlji uručena su u martu 2013.godine a u katastru su I dalje vode na ime mještana koji, kako rekoše, moraju i dalje da plaćaju porez na zemlju “koja nije njihova Ii koju ne mogu da brane”.

“Ako ne možete da je prevedete dok se ne završe imovinsko-pravni odnosi da li po važećim zakonima naše države možete obezbijediti građevinsku dozvolu za pomenute radove”, stoji u dopisu mještana.

Rajko Lalić je novinarima pokazao presudu koju je u novembru prošle godine dobio od nikšićkog suda, a na koju se žalilo nadležno ministarstvo.

„Imam presudu, ali novac mi još nije isplaćen. Uzimaju mi preko tri hiljade kvadrata i neću im dozvoliti da uđu u moj posjed. Kako mogu da mi prelaze preko livade ako je ona još uvijek pod sudskim sporom”, kazao je Lalić.

Radosav Raičević, do čije livade je došla teška mehanizacija, kazao je da neće dozvoliti mašinama da nastave rad dok mu ne bude isplaćena oduzeta zemlja.

“Čim daju novac mogu nastaviti da rade. Moja presuda je još od aprila. Nemamo mi ništa protiv ovih ljudi ali hoćemo da nam isplate našu zemlju”, poručio je Raičević.

Mlađen Zajević je podsjetio da su mještani angažovali sudskog vještaka koga su, svaki ponaosob, platili po 335 eura i koji je, zavisno od položaja i kvaliteta ekspropriisanog zemljišta, procijenio da ono vrijedi od 1,80 do četiri eura.

„Zemlja nam je oduzeta 2013.godine, ali se u katastru i dalje vodi na nas i mi plaćamo porez za nju. Prema tome to je moj privatni posjed i ja mogu da stavim tablu da niko ne može da prođe preko mog posjeda. Mi samo tražimo da nam se imovina isplati po onoj cijeni koju je procijenio sudski vještak”, kazao je Zajević.

I Miodrag Lalatović nema namjeru da mašinama dozvoli prolazak preko imanja dok ne dobije novac za oduzetih 3.864 kvadrata kvadrata.

„Obilježiću svoju imovinu i preko toga što sam obilježio mašine neće smjeti da pređu. Mogu me nositi, ubaciti u maricu, ali preko mog imanja neće proći”, poručio je Lalatović.

Danas su na Krnovu bili i pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti, ali nije bilo potrebe da intervenišu.

Sjutra bi, prema riječima Lalatovića, sa mještanima o problemu nastalom zbog neisplaćenog eksproprisanog zemljišta trebalo da razgovara i predstavnik investitora.

Iz Ministarstva finansija su kazali da je od nešto preko 301 hiljadu eura, opredjeljenih za eksproprijaciju zemljišta bivših vlasnika radi izgradnje vjetroelektrane ’Krnovo’“, isplaćeno blizu 72 hiljade vlasnicima koji su pristali na ponuđenu cijenu i potpisali sporazum sa korisnikom eksproprijacije. Ostali će, kazali su iz ministarstva, dobiti novac nakon okončanja sudskih postupaka ili postizanja sporazuma o visini naknade, te nakon dostavljanja zahtjeva za isplatu podnijetih od strane ranijih vlasnika i pravosnažno izvršnih rješenja.

Investitori vjetroelektrane su austrijski IVICOM i francuska Akuo energy, a ugovorom o zakupu zemljišta je definisano da gradnja bude završena u roku od 18 mjeseci od datuma početka radova.

Galerija

Bonus video: