Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres: Unaprijediti primjenu vladine LGBT politike

Podsjeća se da su Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres zajedničkim pismom informisale Gvozdenovića sa brutalnošću kojoj su, sredinom avgusta, bili izloženi turisti u Budvi, prilikom provoda u poznatoj diskoteci Top Hil
51 pregleda 2 komentar(a)
LGBT Forum progras, Uprava policije, Foto: Vlada Crne Gore
LGBT Forum progras, Uprava policije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 23.08.2015. 12:41h

Nevladine organizacije (NVO) Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres pozvale su ministra turizma i održivog razvoja, Branimira Gvozdenovića, da iskoristi svoju profesionalnu poziciju kako bi bila unaprijeđena primjena primjena vladine LGBT politike u turizmu.

"Ili da inicira, što je takođe odgovoran čin, u svojstvu resornog ministra, da se odustane od segmenta LGBT turizma iz vladine LGBT politike jer je možda, čista iluzija, zagovarati LGBT turizam u državi u kojoj je sloboda i bezbjednost LGBT osoba ozbiljno limitirana i svakodnevno ugrožena", kaže se u saopštenju tih NVO.

Podsjeća se da su Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres zajedničkim pismom informisale Gvozdenovića sa brutalnošću kojoj su, sredinom avgusta, bili izloženi turisti u Budvi, prilikom provoda u poznatoj diskoteci Top Hill.

Kako se ističe zaštitar je bez bilo kakvog razloga brutalno upotrijebio fizičku snagu prema gej paru i izbacio ih iz objekta samo zato što su se poljubili.

Gvozdenović je, kako su naveli, informisan da je LGBT zajednica Ministarstvu unutrašnjih poslova ukazala na povredu Zakona o zaštiti imovine i lica, a Upravi policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije na neprofesionalno postupanje policijskog službenika kojem je, s lica mjesta, prijavljeno homofobično nasilje.

Ocjenjuje se da je incident u Budvi ponovo ukazao da je, na žalost, praktična primjena vladine LGBT politike krajnje ograničena i da nema rezultata u pogledu društvenog prihvatanja LGBT osoba.

Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres smatraju da je posebno zabrinjavajuće što se to dešava u Budvi, središtu turističke industrije, a poseban segment vladine LGBT politike je posvećen LGBT turizmu i LGBT turistima.

Ističe se da su Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres svjesni da u ovom trenutku postoje brojni drugi politički, ekonomski i društveni prioriteti.

"Ali iskazujemo uvjerenje da je i ministar turizma podržava naše mišljenje da LGBT zajednica ne može iz tih razloga odustati od svog prava da u ovoj državi živi slobodno i bude ravnopravno i dostojanstveno tretirana", kaže se u saopštenje.

Podsjeća se da su Institut i Forum informisale resornog ministra da se proteklih mjeseci, bez uspjeha, trude stupiti u ozbiljniji kontakt s državnim organom kojim rukovodi, a povodom realizacije obaveza iz vladine LGBT politike koje se odnose na turizam.

Oni tvrde da ih u Ministarstvu turizma i održivog razvoja svi ignorišu i da im nije jasno zašto je to tako.

"Ovakvi incidenti ali i ukupan odnos stratega crnogorskog turizma možda ukazuju da je zagovaranje razvoja LGBT turizma u Crnoj Gori obična zabluda", navodi se u saopštenju.

Institut za LGBT turizam i LGBT Forum Progres, kako su kazali, i dalje vjeruju da se u primjeni LGBT politike mogu postići mnogo vidljiviji i održiviji rezultati i uspjesi, ali da to traži i unaprijeđenu posvećenost i odgovornost.

Bonus video: