Simović: Izgradnja mHE u Albaniji bi imala negativan uticaj na izvor Bolje sestre

Na pitanje o Cijevni, ministar poljoprivrede je podsjetio da je Crna Gora uspostavila komunikaciju sa nadležnim institucijama u susjednoj državi
95 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 23.11.2018. 13:52h

Izgradnja malih hidroelektrana (mHE) na Cijevni, na teritoriji Albanije, mogla bi da ima negativan uticaj na snabdijevanje izvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod, kazao je na današnjoj sjednici Skupštine, ministar poljoprivrede Milutin Simović, odgovarajući na pitanje poslanika Neđeljka Rudovića.

Rudović je ministru uputio pitanja o planu Albanije za izgradnju više mHE na rijeci Cijevni na teritoriji te države, te o uticaju radova na autoputu na rijeku Taru.

Na pitanje o Cijevni, ministar poljoprivrede je podsjetio da je Crna Gora uspostavila komunikaciju sa nadležnim institucijama u susjednoj državi.

"Dobili smo određene odgovore, veoma ćemo brzo sjesti da razgovaramo na tu temu, i insistiraćemo na potvrdama da izgradnja tih HE ne može imati negativan prekogranični uticaj na vode u Crnoj Gori. A mi imamo strepnju da može, jer bi toliko zahvat, koji se pominje u javnosti, podzemne vode", kazao je Simović, dodajući da bi to uticalo i na vode kojima se puni Skadarsko jezero, te da bi moglo da ima uticaj na izvorišta u samom Jezeru, između ostalog i na izvorište Bolje sestre, odakle se snabdijeva Regionalni vodovod.

Ministar poljoprivrede je kazao da će sa Albanijom o mHE na Cijevni razgovarati na osnovu Okvirne direktive o vodama, koju su Crna Gora i Albanija potpisale ljetos.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa uticaj radova na autoputu Bar-Boljare na Taru, Simović je kazao da će ta rijeka "nakon završetka autoputa zadržati sve epitete koje ima i u ovom trenutku".

"Vlada će završiti autoput u roku ili sa određenim prekoračenjima i sačuvati Taru kao suzu Evrope i posebno zaštićeno dobro, ne samo kao dobro od nacionalnog interesa, nego kao dobro koje je upisano na Svjetsku listu kulturne baštine i to su naše ambicije i to ćemo da uradimo", rekao je on.

Bonus video: