Autobuska stanica u Tivtu skrivena iza supermarketa

Na autobuskoj ne radi restoran, ne zna se koliko autobusa uđe na perone, koliko putnika putuje....
235 pregleda 13 komentar(a)
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Autobuska stanica Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 22.08.2015. 18:50h

Mjesec dana nakon što je sa radom počela dugo očekivana autobuska stanica (AS) Tivat, javnost ne može doći ni do jednog podatka o poslovanju tog do sada nedostajućeg, ključnog objekta lokalne saobraćajne infrastrukture.

Evidentno je da pljevaljska firma "Prehrana" sa kojom je Opština Tivat 1. jula potpisala ugovor o zakupu i vođenju AS na period od godinu dana, nije uopšte ili je vrlo površno realizovala svoje obaveze.

Objekat AS Tivat Opština je sagradila u partnerstvu sa firmom "Mesopromet" bjelopoljskog biznismena Hilmije France. On je na opštinskoj parceli na Kavi sagradio veliki megamarket za svoj proizvodno-trgovački brend "Franca", a u dijelu te zgrade i novu autobusku sa 1.002 kvadrata zatvorenog prostora, osam perona za autobuse površine 828 kvadrata i parkingom za automobile zaposlenih površine 78 kvadrata.

Autobuska za koju prosječan prolaznik na Jadranskoj magistrali, teško da može znati gdje se nalazi jer je mali natpis "Autobuska stanica Tivat" skoro neuočljiv pored dva velika natpisa "Franca supermarket", na inicijativu gradonačelnika Ivana Novosela, data je u zakup jer kako je Novosel kazao "Opština Tivat nije bila spremna da preuzme gazdovanje“ objektom na koji inače, taj grad čeka skoro 30 godina.

Stoga je, uprkos protivljenju Novoselovih najbližih saradnika ovakvom rješenju, Opština je za 7.275 eura mjesečno plus PDV, AS iznajmila pljevaljskoj "Prehrani" kćerki-firmi Francinog "Mesoprometa".

"Vijesti“ su još 6. avgusta predstavniku firme „Prehrana“ Draženu Rovčaninu uputile mail sa pitanjima oko toga kako posluje AS Tivat i kada će ona u kompletnom obimu, biti stavljena u funkciju. Do danas nikakav odgovor nije stigao, pa tako ni javnost, ali ni drugi partner u ovom poslu - Opština Tivat, pojma nemaju koliko dnevno autobusa uđe na AS Tivat, koliki je prosječan dnevni broj putnika, te ko je po broju polazaka autobusa glavni partner AS.

Rovčanin je inače, formalno šef AS Tivat u ime "Prehrane", ali se on fizički ne nalazi u Tivtu, već u Pljevljima. Od njega i kompanije za koju radi, nismo dobili ni odgovore kada će svi sadržaji AS biti stavljeni u funkciju jer stanični kafe bar-restoran još ne radi, a to je slučaj i sa instaliranim video i audio sistemom za obavještavanje putnika o polascima autobusa.

Nije odgovoreno ni kada će biti završeno uređenje i opremanje poslovnih prostora u zgradi AS i kako će se oni koristiti, ali je u međuvremenu jedan od njih "Prehrana" dala u podzakup, pa je na AS otvorena kladionica i kockarnica sa automatima za klađenje.

Rovčanin nije odgovorio ni jesu li riješeni problemi sa održavanjem čistoće staničnim tolaetima na što su se prethodnih dana povremeno žalili putnici, ne zna se koje je zvanično radno vrijeme AS Tivat i kada će sa dijela perona biti uklonjen neuslovni kiosk u kome su kupovane karte.

Bez odgovora ostalo je i pitanje koliko je novih radnih mjesta otvoreno na AS Tivat i odakle su ljudi koje je "Prehrana" na njima uposlila?

Prema ugovoru sa Opštinom, "Prehrana" je imala rok od mjesec dana da opremi i stavi u funkciju AS Tivat sa svim njenim sadržajima, ali se to ni do danas u punom obimu nije desilo. Inače, AS Tivat zvanično je uz presijecanje vrpce, otvorena na svečanosti 20. jula kojoj je prisustvovao i premijer Milo Đukanović.

Niko od Tivćana nije zaposlen da radi na autobuskoj stanici

Prema pouzdanim saznanjima "Vijesti" od svog osoblja koje je "Prehrana" angažovala na AS Tivat, niko nije iz Tivta. Sav kadar doveden je iz Pljevalja i Bijelog Polja, a poslodavac im plaća i privatni smještaj kod jednog izdavaoca soba i apartmana u Gradiošnici.

Na AS Tivat funkcioniše i mini turistički biro Turističke organizacije Tivat čije zapolenike - Tivćane, radnici AS što prodaju karte i daju informacije putnicima, gotovo po pravilu, zovu uvijek kada treba dati neke informacije o gradu.

Bonus video: