Zbog povrede i zaštite autorskih prava Dmitrović tuži Glavni grad

Izvršni direktor preduzeća "Sportski objekti" Vojislav Marković tvrdi da Glavni grad nije bio u obavezi da kontaktira Dmitrovića povodom realizacije izrade idejnih rješenja i glavnog projekta natkrivanja vateropolo bazena, jer on nije autor otvorenih bazena - olimpijskog i vaterpolo bazena
289 pregleda 6 komentar(a)
bazen, SC Morača, Foto: Savo Prelević
bazen, SC Morača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.08.2015. 17:54h

Projektant Sportskog centra "Morača", arhitekta Predrag Dmitrović, podnijeće krivičnu prijavu protiv Glavnog grada zbog povrede i zaštite autorskih prava.

Dmitrović je kazao “Vijestima” da iz Glavnog grada nijesu tražili njegovu saglasnost u vezi planiranog pretvaranja otvorenog bazena u zatvoreni, čime se remeti idejno-urbanistička dokumentacija SC “Morača”.

“Angažovao sam advokata kako bih zaštitio svoja autorska prava i obustavio gradnju zatvorenog bazena, jer oni bez moje saglasnosti ne smiju ništa da rade. Ja sam autor Sportskog centra 'Morača'”, istakao je Dmitrović.

Izvršni direktor preduzeća "Sportski objekti" Vojislav Marković, međutim, tvrdi da Glavni grad nije bio u obavezi da kontaktira Dmitrovića povodom realizacije izrade idejnih rješenja i glavnog projekta natkrivanja vateropolo bazena, jer on nije autor otvorenih bazena - olimpijskog i vaterpolo bazena. Ti bazeni su, kako je naveo, u okviru SC "Morača" izgrađeni 2009. godine.

Dmitrović je objasnio da je po osnovnom planu SC “Morača”, bila predviđena i realizovana izrada hale za “suve” sportove i hale sa bazenom, saunama, kuglana, bilijarska sala, četiri teniska terena...

“Sve je to bilo u funkciji. To je, međutim, nemarom rukovodilaca Glavnog grada devastirano. Sada prave potpuno nelogičnu stvar... Umjesto da sve to postojeće rekonstruišu, oni otvoreni bazen prekrivaju”, ocijenio je arhitekta.

Izrada glavnog projekta natkrivanja malog vaterpolo bazena u okviru otvorenih bazena u SC “Morača”, bi, kako je objavljeno u medijima, trebalo da bude završena do kraja septembra.

Glavnim projektom će biti definisan iznos potrebnih sredstava za natkrivanje vaterpolo bazena, kao i dinamika i rok za realizaciju radova.

Dmitrović je istakao da građanima treba pojasniti gdje naša država gubi ogromni prostor i novac, istakavši da sada bazenska hala u sklopu Sportskog centra, za koji je 1981. godine dobio nagradu Oslobođenja Titograda, zjapi kao pećina, "a novac se troši na potpuno nelogičnu priču”.

On je ocijenio da bi za studente trebalo graditi bazene u sklopu Univerzitetskog centra.

Tvrdi da ga Stijepović nije primio na razgovor

Ističući da je o problemu želio da razgovara sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem, Dmitrović je naglasio da on nije imao vremena da ga primi, pa ga je uputio jednom od njegovih pomoćnika.

“Njegov pomoćnik mi je tokom razgovora rekao da bi oni najsrećniji bili da ne postoji Sportski centar, jer im pravi trošak. Ja sam se zahvalio na prijemu i otišao”, istakao je projektant SC “Morača”.

On je ocijenio da je u Podgorici bilo još objekata koji su bez razloga uništeni, poput Hotela “Crna Gora”.

Bonus video: