OTVORENO PISMO AMBASADORKI KRSTEVOJ

GA: Makedonija da poštuje prava migranata i konvencije o ljudskim pravima

"Slike i informacije o događajima na granici Makedije koje prenose mediji ukazuju na gruba kršenja ljudskih prava migranata među kojima su djeca, žene, stari i osobe sa invaliditetom"
15 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2015. 14:05h

Građanska alijansa (GA) je u otvorenom pismu ambasadorki Makedonije Mileni Krstevoj pozvala Vladu Makedonije da poštuje prava migranata i prihvaćene konvencije o ljudskim pravima.

GA je pismo, koje je dostavljeno i Delegaciji Evropske unije u Podgorici, Ambasadi Makedonije poslala povodom incidenta na granici Makedonije zbog enormnog priliva migranata, u kom su čak i djeca povrijeđena.

"Slike i informacije o događajima na granici Makedije koje prenose mediji ukazuju na gruba kršenja ljudskih prava migranata među kojima su djeca, žene, stari i osobe sa invaliditetom. Na žalost, osim što vidimo da Makedonija nije spremna da preuzme odgovornost i na human način odgovori u ovakvoj situaciji, moramo konstatovati da ni države u regionu, kao ni države članice EU nemaju konkretne odgovore i akcije", navodi se u pismu koje potpisuje Koordinator programa ljudskih prava u GA Milan Radović.

Dodaje se da GA razumiju ozbiljnost situacije i teret koji trpi Makedonija, ali da "ovakvim postupanjem u konkretnoj situaciji kvarite imidž zemlje koja je otvorila granice kosovskim izbjeglicama 1999. godine".

"Na kraju, od Evropske komisije očekujemo da birokratski rječnik sa press konferencija što prije zamijeni pružanjem konkretne pomoći, a od država u regionu na zajedničku akciju uz puno poštovanje ljudskih prava i prihvaćenih međunarodnih dokumenata", zaključuje se u pismu.

Više stotina izbjeglica i migranata pušteno je juče da uđe u Makedoniju iz Grčke. Makedonski MUP je saopštio da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

Galerija