Kvir Montenegro: Vlada da vodi primjenu LGBT Strategije

„Sistem je doveo u pitanje osnovni smisao implementacije Vladine politike borbe protiv homofobije i transfobije – poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“
86 pregleda 3 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Danijel Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.08.2015. 10:48h

Kvir Montenegro pozvao je Savjet za zaštitu od diskriminacije i njegovog predsjednika da u najhitnijem roku riješe problem izostanka efektne i kvalitetne implementacije Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba i imenuju predstavnika Vlade koji će koordinisati proces primjene.

Iz te LGBTIQ asocijacije podsjetili su da je Implementacija LGBT Strategije ove godine u značajnoj mjeri zapostavljena i njena svrha je dovedena u pitanje.

„Razlog za to je izostanak posvećenosti većine nadležnih ministarstava aktivnostima predviđenim Akcionim planom za ovu godinu, ali i nedostatak zainteresovanosti i konkretnog zalaganja većine članova nacionalnog tima za koordinaciju praćenja implementacije Strategije“, ocijenjeno je iz Kvir Montenegro.

Oni su upozorili da se, iz tih razloga, dosadašnji sistem koordinisanja implementacije LGBT Strategije u praksi pokazao kao neefikasan.

„Sistem je doveo u pitanje osnovni smisao implementacije Vladine politike borbe protiv homofobije i transfobije – poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori“, poručili su iz Kvir Montenegro.

Oni zahtijevaju da Savjet za zaštitu od diskriminacije, kao nadležno tijelo, revidira model koordinisanja implementacije Strategije, koristeći dostupne analize dosadašnje primjene koje su pripremile nevladine organizacije (NVO), i pronađe model koordinacije koji će osigurati kontinuiranu i kvalitetnu implementaciju predviđenih aktivnosti.

„Pozivamo Savjet da imenuje predstavnika Vlade koji će biti zadužen za koordinisanje tog procesa i izbjegne pokušaj prebacivanja odgovornosti za buduće moguće probleme u vezi sa implementacijom Strategije na NVO imenovanjem njihovih predstavnika na tu funkciju“, navodi se u saopštenju Kvir Montenegro.

Imenovanje predstavnika NVO, kako su podsjetili, predloženo je kao jedna od opcija na posljednjoj sjednici Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Kvir Montenegro pozvao je Savjet da imenuje vladinog predstavnika, jer je LGBT Strategija zvanična Vladina politika, čija primjena je u njenoj nadležnosti, i najveći kapacitet i odgovornost za osiguravanje kvalitetne implementacije Strategije ima Vlada.

Bonus video: