Počeo sa radom prvi griterski servis u Crnoj Gori

Griteri su volonteri koji vole svoj grad ili mjesto i spremni su da turistima pokažu njegove skrivene dragulje
193 pregleda 0 komentar(a)
griteri, Foto: DMEN
griteri, Foto: DMEN
Ažurirano: 22.11.2018. 11:34h

Nikšić je postao član Globalne griterske mreže i prvi grad u Crnoj Gori u kome je počeo sa radom griterski servis.

“Nikšić je prvi grad u Crnoj Gori koji se pridružio Mreži sa preko 200 gradova svijeta. Time je i Crna Gora postala dio mape od preko 50 zemalja koje imaju gritere. Uz naš grad, griterske servise nedavno su dobili Skoplje, Arhus, Osaka, Frajburg”, saopštili su iz Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN).

Griteri su volonteri koji vole svoj grad ili mjesto i spremni su da turistima pokažu njegove skrivene dragulje. Oni nijesu turistički vodići već “prijatelji koje turisti nijesu ni znali da imaju”, a njihove ture imaju i “ukus i miris“.

„Formiranje lokalnog griterskog servisa jedan je od rezultata nedavno održanog sastanka u Nikšiću, kojem su prisustvovali prvi nikšićki i crnogorski griteri. Sastanak je poslužio kao dobra prilika da se dogovore smjernice za buduće djelovanje griterskog servisa i razgovara o modelu upravljanja kako bi u budućnosti imao održivost.

U drugom dijelu sastanka, griteri su prezentovali svoje ture, te uradili pojedinačne video prezenatcije”, saopštili su iz DMEN-a.

Sastanak na kome je označen početak griterske mreže u Crnoj Gori organizovan je u sklopu projekta ''Aktivni i odgovorni za sebe i zajednicu'', koji je podržao Fond za aktivno građanstvo, a koji finansira Evropska unija (EU) posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 ''Instrument za civilno društvo''.

Bonus video: