Rizik od pranja novca i finansiranja terorizma: Pogoršala se pozicija Crne Gore

„Države u kojima se stanje pogoršalo prema AML indeksu su Gvineja, Gvatemala, Jamajka i Crna Gora“
76 pregleda 2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
novac, euro, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.08.2015. 10:12h

Crna Gora je na 121. mjestu na listi država rangiranih po riziku od pranja novca i finansiranja terorizma i nalazi se u grupi onih zemalja čiji se položaj pogoršao u odnosu na prethodnu godinu.

Međunarodni centar za povrat sredstava objavio je Izvještaj o AML indeksu (Anti-Money Laundering Indeks) koji mjeri rizik od pranja novca i finansiranja novca na osnovu javno dostupnih izvora.

Indeksom su analizirani standardi finansijskog sektora i transparentnost javne vlasti a u izvještaju je obrađeno stanje u 152 svjetske države.

Crna Gora se, sa indeksom 4.80, nalazi na 121. mjestu i na boljoj je poziciji od većine država regiona.

U Izvještaju se navodi da je Crna Gora u grupi država u kojima se stanje pogoršalo u odnosu na prethodni.

„Države u kojima se stanje pogoršalo prema AML indeksu su Gvineja, Gvatemala, Jamajka i Crna Gora“, navodi se u ovogodišnjem Izvještaju.

Crna Gora je prošle godine bila 21. od država sa manjim rizikom, sa indeksom 4,46.

Od Crne Gore, ove godine veći indeks imaju Srbija (5.20), Bosna i Hercegovina sa indeksom 5.64 i Albanija sa indeksom 5.6.

Manji indeks rizika od Crne Gore imaju Hrvatska, Slovenija i Makedonija.

Slovenija je među pet država sa najmanjim razikom, sa indeksom 3.41, dok je i ove, kao i prethodne godine, Finska država sa najmanjim rizikom od pranja novca i finansiranja terorizma, sa indeksom 2,53.

Među deset najrizičnijih država nalaze se Iran sa indeksom 8.59, Avganistan, 8.48, Tadžikistan, 8.26, Gvineja Bisao, 8.15, Mali, 7.97, Kambodža, 7.93, Mozambik, 7.90, kao i Uganda, 7.86.

U grupi država koje su napredovale u odnosu na prethodnu godinu su Azerbejdžan, Kambodža, Španija, Tunis, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Bonus video: