Brod negativca iz "Džejms Bonda" stigao u Crnu Goru

„M3“ postiže maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova, dugačak je 32,9 metara, širok 6,3 i oblikovan je da podsjeća na strijelu, kako bi se što lakše i brže probijao kroz valove
225 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2015. 06:35h

Luksuzna jahta finansijera međunarodnog terorizma Le Šifra iz filma “Casino Royal” ljuljuška se u marini Porto Montenegro.

Brod tipa “Sunseeker Predator 108“, korišten u filmu o Džejmsu Bondu koji je u svjetskim okvirima proslavio Crnu Goru iako nijedan kadar nije snimljen u našoj državi, ima domaću posadu - skiper mu je Tivćanin Emir Begović, mornar Kotoranin, a hostesa takođe Tivćanka.

„M3“ postiže maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova, dugačak je 32,9 metara, širok 6,3 i oblikovan je da podsjeća na strijelu, kako bi se što lakše i brže probijao kroz valove.

Posjeduje dizel motor od čak 6.000 konjskih snaga.

“Ovo je veoma brz i delikatan brod... Jahta je vrlo laka za manevar, a čak i njena krstareća, odnosno ekonomska brzina plovidbe iznosi 36 čvorova, što je opet drastično brže nego što plovi većina drugih jahti. Ipak, maksimalna brzina je nešto nevjerovatno i osjećaj da sa brodom dugim 33 metra i teškim skoro 100 tona morem 'letite' skoro 90 kilometara na sat po valovima je zaista nešto posebno. Iako je napravljeno dosta 'Sunsekeera 108', samo ovaj i još jedan brod, građen po narudžbi nekadašnjeg šampiona svijeta u Formuli 1 Kimija Raikonena, imaju trostruki ASD pogon”, kazao je Begović kome je “M3“ petnaesta jahta u skiperskoj karijeri započetoj 1998.

Prethodno je ovaj iskusni pomorac karijeru gradio u Ratnoj mornarici VSCG, gdje je dogurao do čina poručnika fregate, službujući na minolovcima i kasnije, kao komandant, na reprezentativnim državnim jahtama “Primorka“, odnosno “Jadranka“ koja je svojevremeno bila i posljednja jahta Josipa Broza Tita.

Pri brzini od 45 čvorova, brod “guta“ više od dvije tone dizel goriva na sat, a pri ekonomskoj brzini od 36 čvorova oko jednu i po. Zbog posebnosti pogona i oblika trupa, i pri vrtoglavoj maksimalnoj brzini može istrpjeti promjenu kursa od čak 15 stepeni, bez opasnosti da se prevrne.

U luksuznoj unutrašnjosti može se smjestiti maksimalno osam putnika, kojima su na raspolaganju četiri kabine, veliki salon sa hardtop pokretnim krovom, manji džakuzi bazen i ležajevi za sunčanje, te čitav niz manjih plovila i „igrački“ za zabavu na vodi.

Brod sada vije zastavu SAD, a predstoji mu ozbiljniji remont, najvjerovatnije na Malti, i promjena imena. Uskoro će na krmi zavijoriti malteški barjak, a novo ime broda biće “Q“ - po čuvenom izumitelju i šefu tehničkog odjeljenja u britanskoj tajnoj službi.

Zakup od 14 do skoro 100 hiljada eura

Da biste se osjećali kao Le Šifre i probali luksuz i brzinu „njegove“ superjahte, potrebno vam je od 14.000 do 98.800 eura, zavisno od toga želite li da ga izmajmiti na dan, vikend ili cijelu nedjelju, te od toga da li to radite u sezoni ili van nje i želite li običnu ili „all inclusive“ ponudu.

Iako “M3“ broji već 11. godinu, u perfektnom je stanju, jer vlasnici mnogo ulažu u njegovo održavanje. Brod je do daljega baziran u marini Porto Montenegro, gdje će ovaj bivši „filmski glumac“ učestvovati i na predstojećem MYBA nautičkom sajmu jahting čartera koji se u Tivtu održava početkom septembra. Do sada se za učešće na toj trodnevnoj manifestaciji prijavilo 19 superjahti, te predstavnici čak 64 brokerske kuće, pomorske agencije i drugih firmi koje se bave jahting biznisom.

Galerija

Bonus video: