ODRŽANA LITIJA

Žabljak: Obilježeno Preobraženje i slava grada

Litiji ulicama grada, kojoj je načalstvovao episkop Joanikije, prisustvovalo je više stotina mještana i turista
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2015. 11:33h

Svetom arhijerejskom liturgijom u sabornom hramom Hristovog preobraženja, na kojoj je službu vršio njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom, na Žabljaku obilježeno sveto preobraženja, koji se praznuje i kao slava grada.

Tokom službe pred hramom obavljeno je pričešćenje vjernika i nekoliko trajnih krštenja. Obavljeno je jedno rukopoloženje u čin đakona a paroh žabljački Milivoje unaprijeđen je u čin protojereja

Litiji ulicama grada, kojoj je načalstvovao episkop Joanikije, prisustvovalo je više stotina mještana i turista. Uslijedilo je osvećenje slavskog kolača, grožđa a potom narodno veselje.

Organizatori svečanosti bili su Eparhija Budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Žabljak a ovogodišnji domaćin bio je Slavko Krstajić. Domaćin narednog preobaženskog skupa biće Ljubo Nikić.

Preobreženje na Žabljaku obilježiće promocija knjiga poznatog narodnog guslara Slavka Jeknića, Rodoslov duvača i Gorštački kodeks časti koja će se, u organizaciji Književnog kluba iz Žabljaka, tokom večernjih časova, održati u sali Opštine Žabljak.

Galerija