Montenegro Airlines prevezao pet odsto više putnika nego lani

Nacionalna aviokompanija MA prevezla je čak za četvrtinu manje putnika na linijama za Rusiju u prvih šest mjeseci ove godine
6 komentar(a)
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Montenegro Airlines, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2015. 17:05h

Aviokompanija Montenegro Airlines (MA) zabilježila je treći po redu najveći porast obima prometa u prvih šest mjeseci ove godine od avioprevoznika bivših jugoslovenskih država.

MA je u prvom polugodištu prevezao pet odsto više putnika u odnosu na isti period lani.

Ispred njega po obimu rasta prometa su Air Serbia sa 15,5 odsto i slovenačka Adria Airways sa 15 procenata. Hrvatska nacionalna kompanija Croatia Airlines je sa 0,2 odsto iza MA na listi.

Na samom začelju je bosanski B&H Airlines, koji je zbog dugova u junu zaustavio operacije svoja dva aviona, a do tada je zabilježio smanjenje obima saobraćaja od čak 41,8 odsto.

Prema podacima koje je objavio portal ExYU Aviation, Air Serbija je za šest mjeseci ove godine prevezla 1.114.396 putnika, Croatia Airlines 802.559, Adria Airways 549.272, MA 231.164, a B&H Airlines samo 3.604 putnika.

Od pet nacionalnih prevoznika iz država bivše Jugoslavije, tri saobraćaju sa Rusijom i svi su zabilježili stagnaciju prometa na tim linijama, suočeni sa oštrom konkurencijom ruskih kompanija, koje, uz pomoć države, daju nerijetko i dampinške cijene karata, ali i problemom devalvacije rublje koja je indirektno poskupila karte stranih prevoznika.

Nacionalna aviokompanija MA prevezla je čak za četvrtinu manje putnika na linijama za Rusiju u prvih šest mjeseci ove godine.

Značajan pad prometa bilježi i Adria Airways, dok je Air Serbia uspjela da preveze 58.304 putnika, što je identično ostvarenju iz prošle godine.

Bonus video: