HELP i opština Herceg Novi zajedno grade kuće za Rome

Opština je obezbijedila plac i infrastrukturu, a njemački partneri novac za gradnju kućica. Potpise su stavili ”predsjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, direktor Kancelarije HELP za Crnu Goru Klaus Mok i zamjenik ambasadorke Njemačke u Podgorici Uve Merkoter
135 pregleda 1 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.08.2015. 16:49h

Opština Herceg Novi i njemačka organizacija HELP potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se definišu uslovi gradnje šest montažnih kuća za osam socijalno ugroženih porodica romske nacionalnosti.

Opština je obezbijedila plac i infrastrukturu, a njemački partneri novac za gradnju kućica. Potpise su stavili ”predsjednica opštine Herceg Novi Nataša Aćimović, direktor Kancelarije HELP za Crnu Goru Klaus Mok i zamjenik ambasadorke Njemačke u Podgorici Uve Merkoter.

Zahvaljujući njemačkom Ministarstvu inostranih poslova, preko Pakta za Stabilnost za jugoistočnu Evropu, odobreno je 176.890 eura za projekat koji će trajno riješiti stambeno pitanje 23 pripadnika romske populacije koji sada žive u barakama u naselju Šištet u Igalu.

Opština je ustupila zemljište u naselju Drenovik, obezbijediće komunalnu infrastrukturu, pristupnu saobraćajnicu, građevinske i upotrebne dozvole. Nove montažne kuće biće vlasništvo Opštine, koja garantuje da će korisnicima biti omogućeno da u njima žive ne kraće od 25 godina.

Porodice bi u nove domove trebalo da usele do Nove godine. U Herceg Novom živi oko 300 stanovnika romske nacionalnosti.

Ovo je već provjeren recept za zbrinjavanje romskog stanovništva. HELP je na sličan način do sada pomogao gradnju oko 3,000 kućica, najviše u Podgorici, a planiraju i projekte samozapošljavanja na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: