Euromost: Proglašenje sigurnim državama ne smanjuje broj azilanata

Oni su ocijenili da je veći problem Crne Gore čiji građani odlaze, nego Njemačke u kojoj najčešće traže azil
1 komentar(a)
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Ažurirano: 18.08.2015. 15:22h

Proglašenje Crne Gore, Kosova i Albanije za države sigurnog porijekla ne bi dovelo do smanjenja broja tražilaca azila iz tih država, smatraju u nevladinoj organizaciji Euromost.

Oni su ocijenili da je veći problem Crne Gore čiji građani odlaze, nego Njemačke u kojoj najčešće traže azil.

“Proglašenje Crne Gore, Kosova i Albanije za zemlje sigurnog porijekla neće dati rezlutate u smanjivanju broja azilanata iz te tri države, koji će se u Evropskoj uniji (EU), naročito Njemačkoj prijavljivati za azil”, navodi se u saopštenju Euromosta.

Oni su ukazali na podatak da je Srbija prošle godine proglašena za zemlju sigurnog porijekla a da to nije dovelo do smanjenje broja tražilaca azila iz te države.

“Mi smatramo da naša država ima veći problem što joj građani odlaze na azil, nego Njemačka, jer smo mi država sa malim brojem stanovnika i svaki stanovnik nam je bitan”, piše u saopštenju Euromosta.

Oni su podsjetili da je njemačka Federalna kancelarija za migracije i izbjeglice saopštila da je, od 749 zahtjeva crnogorskih građana za azil u prvih šest mjeseci ove godine, pozitivno riješila 168 zahtjeva.

“Zar je to mali broj za prvih šest mjeseci za našu državu, 168 građana kojima je pozitivno riješen status u Njemačkoj? Zar to nije veliki problem za našu državu koja broji 620.000 stanovnika”, upitali su iz Euromosta.

Oni su poručili da bi Vlada i Skupština Crne Gore trebalo da riješe ekonomske probleme svojih građana, a ne da rješenje čekaju od Njemačke ili neke druge države.

“Dok se ne popravi ekonomska situacija na sjeveru Crne Gore, regionu koji je ekonomski najviše ugrožen, građane tog područja neće ništa spriječiti da migriraju prema drugim državama. To moraju svi da shvate, jer oni za sada jedino taj izlaz vide kako bi prehranili porodicu”, zaključuje se u saopštenju Euromosta.

Bonus video: