Za REACT kamp prijave iz 34 države

Prvo predavanje održaće predsjednik Filip Vujanović, a u radu škole učestvovaće ministri odbrane Milica Pejanović-Đurišić i unutrašnjih poslova Raško Konjević, američki i mađarski ambasadori Margaret Uehara i Kristijan Poša...
1 komentar(a)
React 2014, Foto: Alfa centar
React 2014, Foto: Alfa centar
Ažurirano: 16.08.2015. 13:37h

Za učešće na osmom Regionalnom Evroatlantskom kampu REACT 2015 pristigle su 503 aplikacije iz 34 države, a ekspertski Savjet je selektovao njih 70 koji će biti polaznici te jedinstvene ljetnje škole.

REACT 2015 biće održan od 28. avgusta do 2. septembra na Vučju, u nikšićkoj opštini.

Kako je najavljeno, teme koje će biti obrađivanesu oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije, a centralna tema ove godine je »Crna Gora pred vratima Alijanse«.

Prvo predavanje održaće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, a u radu škole učestvovaće ministri odbrane Milica Pejanović-Đurišić i unutrašnjih poslova Raško Konjević,američki i mađarski ambasadori Margaret Uehara i Kristijan Poša, ugledni profesori univerziteta i predstavnici vlada, medija i civilnog sektora iz Crne Gore i inostranstva.

Iz Alfa Centra saopštili su da je. kao i svake godine, REACT mjesto i prilika da svoje stavove i viđenja integracionih procesa Crne Gore i regiona predstave i lideri „Pokreta za neutralnost“ i pojedinih političkih partija iz regiona.

Direkotr Alfa Centra, Aleksandar Dedović kazao je da je zadovoljstvo konstatovati da interesovanje za učešće na REACT kampu iz godine u godinu dobija na intezitetu i na sadržaju.

„Očekujući pozivnicu za članstvo u Alijansi, sigurni smo da će mudrost i pozitivna energija ovih mladih ljudi, kao i ozbiljan imidž koji REACT ima u svijetu uticati da se ubrza donošenje odluke o slanju poziva Crnoj Gori“, rekao je on.

Edukativni sadržaji REACT kampa (16 predavanja, 9 panel diskusija, dvije radionice i javna debata „ Članstvo u NATO ili neutralnost“) ove godine će biti upotpunjeni kratkim kursem radio telegrafije, sportskim i kulturnim aktivnostima kao i obilaskom Nikšića.

Bonus video: