Granate prijetile sa požarišta u Verigama

Interesnatno je da je među ljudstvom koje je gasilo požar bio i sveštenik Nikola Urdešić, luštički paroh
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2015. 16:39h

Šumski požar većih razmjera koji je danas nešto prije 14 sati izbio na obroncima Vrmca na području Veriga, između Lepetana u tivatskoj i Stoliva u opštini Kotor, oko 18 sati ugasila je kiša. Isto se desilo i sa šumskim požarom koji se oko 12 časova ponovno pojavio na Luštici na brdu Obostnik na potezu prema selu Mrkovi, gotovo na istom mjestu gdje su ga noć ranije ugasili pripadnici DVD “Krtoli” iz Radovića.

Vatra je nešto prije podna, iz za sada zvanično neutvrđenih razloga, zahvatila dio šume na obroncima brda iznad uzgajališta ribe "Montefish" na samoj granici između tivatske i opštine Kotor, na dijelu prema Stolivu. Na teren je izašlo kompletno ljudstvo Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, koje je vatru gasilo sa pet protivpožarnih vozila, a u gašenje su se odmah potom uključili i kotorski vatrogasci sa takođe pet vozila.

Nošena vjetrom, vatra se polako širila ka vrhu brda u pravcu stare austrougarske tvrđave For Verige. Budući da je teren prekriven zaostalim neaktiviranim granatama iz Drugog svjetskog rata, na koje su i sami naišli razvlačeći tzv. prugu sa crijevima uz brdo, vatrogasci su se povukli iz opasne zone i nastavili da prate razvoj događaja na terenu osiguravajući da se požar ne proširi prema kućama u Stolivu. U pomoć su u nekoliko navrata bezupješno pozivani protivpožarni avioni MUP-a, ali je iz Podgorice dobiven odgovor da avioni ne mogu dejstvovati zbog nepovoljnih meteo-uslova.

“Pomoć sa neba” ipak je stigla u obliku dugoočekivane kiše, koja je spriječila da jaki vjetar "prebaci” vatru preko prevoja brda na potezu prema Lepetanima. Da se to dogodilo, gotovo je izvjesno da bi zbog velike količine starih neekslplodiranih granata koje leže na tom području, iz preventivnih razloga bila naređena evakuacija Lepetana. Zbog požara u Verigama saobraćaj na mjesnom putu Kotor - Tivat preko Prčanja danas je bio je u prekidu oko dva i po sata.

Tridesetak pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Krtoli” iz Radovića sa tri vozila, istovremeno su uz pomoć mještana Luštice, gasili požar na Obosniku, U pomoć im je pritekao privatni preduzetnik Bato Bogetić sa svoje tri auto-cisterne, a poslijepodne su se u gašenje uključila i dva vozila i šest pripadnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi. Oni su u višečasovnoj akciji spriječili da požar ugrozi kuće, te su lokalizovali vatru u gustoj makiji, a koju je do kraja ugasila kiša što je pala predveče.

Dobrovoljci iz Krtola imali i besanu noć, požar gasio i sveštenik

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića imali su i besanu noć, jer su od sinoć u 23 sata do jutros oko 3.30 sati gasili požar na Luštici u reonu brda Obostnik. Gorela je gusta makija i požar se širio prema selu Mrkovi.

Pored gotovo kompletnog sastava DVD „Krtoli“, vatru su gasili i žitelji Mrkova, a vodu su dovozile cisterne Bata Bogetića. Interesnatno je da je među ljudstvom koje je gasilo požar bio i sveštenik Nikola Urdešić, luštički paroh.

„Otac Nikola je član našeg DVD i sinoć se pokazao kao agilan i neustrašiv vatrogasac koji je bez oklijevanja, uskakao i u samo srce požara,“ pohvalio je predsjednik DVD „Krtoli“ Stefan Kostić luštičkog paroha.

Galerija

Bonus video: