Vodu iz Boljesestre spremaju za izvoz

Izvorište ima potencijal za “zahvatanje znatne količine vode za flaširanje, a da se ne ugrozi uredno vodosnabdijevanje primorja”
93 pregleda 6 komentar(a)
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Regionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.08.2015. 19:13h

Preduzeće Regionalni vodovod moglo bi početi da izvozi flaširanu vodu za piće i to sa izvorišta Boljesestra.

Prema predlozima predzeća, ukoliko bi se na izvorištu izgradila fabrika, flaširana voda bi se izvozila preko Luke Bar.

“Druga varijanta se odnosi na brodski izvoz vode preko platforme na lokaciji rt Krčevac u Sutomoru, tankerima kapaciteta do 300.000 kubika. Treća mogućnost je brodski izvoz preko Luke Bar tankerima maksimalnog kapaciteta do 80.000 kubika”, planovi su preduzeća.

Pojašnjava se da izvorište Boljesestra ima potencijal za “zahvatanje znatne količine vode za potrebe flaširanja, a da se pri tom ne ugrozi uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”.

Potencijalnim investitorima bi na raspolaganju bio praktično neograničen kapacitet u smislu flaširanja vode prvoklasnog kvaliteta, održavanje i monitoring izvorišta i zona sanitarne zaštite, skladišni prostor od 850 kvadrata, lokacija buduće fabrike na šest kilometara od glavne saobraćajnice koja spaja Podgoricu i Bar.

Za ostvarivanje brodskog izvoza vode preko platforme neophodno je izgraditi oko 2,5 kilometra novog cjevovoda na potezu Sutomore - rt Krčevac i jedan km cjevovoda u moru i platformu za pristajanje kapaciteta do 300.000 kubika.

Kada je u pitanju brodski izvoz vode preko Luke Bar neophodno je izgraditi 1,9 km novog cjevovoda na potezu od magistralnog puta Bar - Ulcinj do ulaza u Luku Bar, kao i dodatni cjevovod unutar lučkog akvatorijuma do lokacije predviđene za vez, na kojem bi se tankovala voda.

Iz RV smatraju da bi se ovom varijantom obezbijedila hlorisana voda za brodski transport iz južnog kraka RV sistema.

“Ovako bi se moglo transportovati do 100 litara u sekundi tokom jula i avgusta, zavisno od potreba za vodom... i do 400 litara u sekundi tokom preostalih 10 mjeseci u godini...”.

Bonus video: