Katolici proslavili blagdan Uznesenja blažene Djevice Marije

Na kraju svete mise, on je obavijestio vjernike da na jesen počinje parcijalna obnova ovoga sakralnog kompleksa, gdje se računa na pomoć vjernika, Ordinarijata Kotorske biskupije, a preko Ministarstva za ljudska prava već je osiguran dio materijalnih sredstava
160 pregleda 5 komentar(a)
Ratac, Foto: Don Dejan Turza
Ratac, Foto: Don Dejan Turza
Ažurirano: 15.08.2015. 14:32h

Katolički vjernici su i ove godine proslavili blagdan Uznesenja blažene Djevice Marije u marijanskom svetištu Ratac.

Na svečanom misnom slavlju koje je predslavio don Dejan Turza, upravitelj svetišta, a propovijedao don Pero Burečić, okupilo se oko 150 vjernika, a pjevale su Milosrdne sestre Svetoga Križa iz Bara. Don Dejan Turza je podsjetio na istorijat ovog mjesta, napominjući da su tu benediktinci osnovali svoju opatiju koja se u dokumentima pominje 1247.

“Titul Opatije se mijenja u XIII vijeku dolaskom ikone sv. Marije u Ratac, a značaj Benediktinske opatije Svete Marije Ratačke raste i dostiže najviši stadijum u XV vijeku. Ratačka opatija je važno hodočasničko središte na ovoj strani Jadrana. Sve do 1443, do ozbiljnih prijetnji od turskih provala, ikona sv. Marije je čuvana u Opatiji, a od tada prelazi u barsku katedralu sv. Juraja u Starom Baru. Nakon pada Bara 1571. gubi joj se trag”, rekao je don Turza.

Na kraju svete mise, on je obavijestio vjernike da na jesen počinje parcijalna obnova ovoga sakralnog kompleksa, gdje se računa na pomoć vjernika, Ordinarijata Kotorske biskupije, a preko Ministarstva za ljudska prava već je osiguran dio materijalnih sredstava.

Don Turza je pored ostalog rekao i da nije istorijski tačno utvrđeno kada su monasi napustili Ratac. Mr Ivan Jovović u knjizi „Iz prošlosti Dukljansko-barske nadbiskupije“ navodi 1532. kao godinu od koje monasi više ne žive aktivno u Opatiji, ali, „u Venecijanskom arhivu postoji dokument iz 1574. koji svjedoči da benediktinci i dalje žive monaškim životom u svojoj Ratačkoj opatiji“.

Bonus video: