"Visokogorci Crne Gore" osvojili Lenjinov vrh na Pamiru

“Uspjeli su po jakom vjetru i velikoj hladnoći, poslije 11 sati hoda, popeti se na vrh”, saopšteno je na Fejsbuk stranici “Visokogoraca”
222 pregleda 1 komentar(a)
Pamir, Lenjino vrh
Pamir, Lenjino vrh
Ažurirano: 15.08.2015. 09:12h

Članovi Planinarskog kluba „Visokogorci Crne Gore” Dragan Bulatović i Milan Radović osvojili su juče 7.134 metra visok Lenjinov vrh na Pamiru.

“Uspjeli su po jakom vjetru i velikoj hladnoći, poslije 11 sati hoda, popeti se na vrh”, saopšteno je na Fejsbuk stranici “Visokogoraca”.

Bulatović i Radović juče su sišli u kamp tri, gdje su prenoćili, a za danas je planirano da se nastavi prema kampu jedan i sastanu se sa ostatkom ekipe iz Crne Gore.

Članovi ekspedicije su i Dušan Bošković, Ivan Femić i Boris Čelebić, ali oni nijesu uspjeli da se popenju na vrh zbog zdravstvenih problema koji se javljaju na velikim visinama i ekspedicionim uslovima.

Pamir je planinski vijenac koga čine planine Tijanšan, Karakorum, Kunlun i Hindukuš i dio je velikog planinskog masiva Himalaja.

Veći dio vijenca se nalazi u Tadžikistanu, dok manji djelovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu.

“Za ovaj izazov naporno i sistematski smo se pripremali u našim planinama posljednjih osam mjeseci. Smjer uspona biće takozvana Razdelnaya ruta, koja vodi preko sjeverozapadnog sedla. Dužina rute od baznog kampa do vrha je oko 30 kilometara, dok je visinska razlika skoro četiri hiljade metara”, kazao je pred polazak na ekspediciju predsjednik kluba i vođa ekspedicije Bulatović. Zbog karakteristika uspon na Lenjinov vrh predstavlja vrhunski rezultat u planinarstvu. Povratak naše ekspedici očekuje se 21. avgusta.

Bonus video: