Sudije štite interese doktora

Beranac Tihomir Joksimović tvrdi da je njegov sin pri porođaju doživio gušenje, što je dovelo do oštećenja mozga i invaliditeta u Opštoj bolnici u Beranama 2007
383 pregleda 3 komentar(a)
Opšta bolnica u Beranama
Opšta bolnica u Beranama
Ažurirano: 15.08.2015. 06:34h

Porodica Joksimović iz Berana optužila je sudije beranskog Osnovnog suda da štite interese ljekara i poslanika Demosa Radovana Asanovića u predmetu koji se protiv njega vodio zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Zato su uputili apel i, kako tvrde, vapaj za pomoć vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, sudskim instancama, tužiocima i svima koji su u mogućnosti, da im omoguće fer i pravično suđenje u Crnoj Gori.

Beranac Tihomir Joksimović ispričao je “Vijestima” da nevolje njegove porodice počinju u Opštoj bolnici Berane 2007. godine, kada je njegov sin pri porođaju doživio gušenje, što je dovelo do oštećenja mozga i invaliditeta.

On je kazao da su njegovu suprugu pokušavali da porode prirodnim putem iako je pupčanik bio obmotan oko vrata ploda, te da je” nakon nekoliko sati, kad su uvidjeli grešku” urađen CTG snimak i odlučeno da se radi carski rez.

“Inače CTG se po medicinskoj doktirini radi odmah po prijemu trudnice a što je i sudski vještak iz Beograda Terzić i konstatovao”, rekao je Joksimović.

Porodica je nakon toga podnijela tužbu za naknadu štete protiv beranske bolnice, koju je Osnovni sud odbacio.

“U cijelom postupku se vještači nebitna stvar, da li je carski rez urađen kako treba, a ne da li je carski rez i CTG urađen blagovremeno”, rekao je Joksimović.

Sedam godina kasnije, porodica je podnijela krivičnu prijavu protiv Asanovića koji je, prema njihovom mišljenju, “glavni krivac za trajni invaliditet djeteta”.

Međutim, sudsko vijeće donijelo je dvije presude da nema mjesta tužbi protiv doktora Asanovića, koje je Viši sud u Bijelom Polju dva puta ukinuo.

Joksimović je istakao da je to bio “jasan znak da nešto nije u redu” i da je tek nakon presuda Višeg suda konačno omogućeno da Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Podgorici da mišljenje i konačno odgovori da li su CTG snimak i carski rez blagovremeno urađeni.

U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, članovi Sudsko medicinskog odbora konstatovali su da se ne može zaključiti kada je patnja ploda počela, kojeg intenziteta i trajanja je bila, jer nedostaje CTG zapis po prijemu i kasnije tokom porođaja.

“Po pravilima medicinske doktrine potrebno je CTG zapis ploda uraditi kao dio pregleda odmah nakon prijema u porodilište”, zaključeno je u mišljenju.

Joksimović tvrdi da je u julu ove godine doživio “najbrutalnije izigravanje pravde”, kada Osnovni sud u Beranama donosi presudu da je porodica djeteta odustala od tužbe, “zasnivajući istu na falsifikovanoj dostavnici”.

On smatra da sudije Osnovnog suda, nakon svega, nastoje da ga finansijski i psihički iscrpe s jednim ciljem - da omoguće Asanoviću da prođe nekažnjen za neprofesionalno postupanje i uništenje života nevinog djeteta.

Bio bih srećan kad bih mogao da predvidim prijevremene komplikacije

Doktor Radovan Asanović kazao je za “Vijesti” da se radilo o prijevremeno rođenom djetetu, koje je primljeno oko 3.30 sati ujutro, a carski rez je urađen oko 5.30 ili 5.45 časova, te da je on tog dana bio dežurni ljekar.

“Čitav slučaj stigao je čak do Vrhovnog suda. Etički komitet Medicinskog fakulteta iz Beograda, 12 profesora, potpisali su da nije bilo propusta. Tužili su me poslije… Meni je stvarno žao zbog svega što se desilo. Bio bih nasrećniji čovjek kad bih mogao da preveniram komplikacije prijevremenog porođaja”, istakao je Asanović.

On je naveo da deset do 12 odsto prijevremeno rođene djece imaju doživotni problem.

Na pitanje da prokomentariše nalaz da CTG snimak nije urađen blagovremeno nakon prijema trudnice u bolnicu, Asanović je istakao da je ginekolog već 33 godine i dodao:

“Stručnjaci će svi reći da CTG nije mjerodavan za donošenje indikacija (kod carskog reza). CTG vizuelno daje sliku i otkucaje srca (djeteta). Na stanovištu sam struke, i nisam uticao, niti me bilo ko što pitao”, zaključio je Asanović.

Dobili “čudne dostavnice” iz suda

Nakon što je Viši sud u junu ove godine uvažio žalbe oštećenog, Osnovni je tražio od Joksimovića da u roku od tri dana dopuni optužnicu i otkloni formalne nedostatke. Porodica tvrdi da je rješenje na kućnu adresu stiglo 7. jula, bez dostavnice. Kazali su da je na naknadno ispisanoj dostavnici, u koju su “Vijesti” imale uvid, kao datum primanja upisan 21. jun, nedjelja, kada ni Osnovni sud ni pisarnica ne rade. S druge strane, prema njihovim riječima, u knjizi zaduženja je upisano da je pošiljka dostavljena 23. juna, “što predstavlja falsifikovanje dokumenata”.

Bonus video: