Račun Opštine Budva u blokadi

Sekretar za finansije Mihailo Đurović kaže da su problemi u finansijskom poslovanju nastali zbog kreditnog zaduženja Opštine
99 pregleda 30 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.08.2015. 06:19h

Opština Budva nalazi se u jednoj od najtežih finansijskih situacija u proteklih pet godina, pa iako se najavljuje da bi blokada računa mogla biti „skinuta“ do kraja mjeseca, te počele isplate zaostale dvije i jedne redovne plate, najnovija dešavanja oko pritvaranja opštinskog rukovodstva ne daje nadu da će povjerioci odustati od naplate dugova.

Budva se prije nekoliko dana „iščupala“ iz gotovo 20- dnevne blokade račune od strane Komercijalne banke AD Budva koja je naplatila 1,8 miliona eura, na ime dugovanja lokalne uprave za milionski kredit, a uslijedila je nova blokada. Povjerioci u redu čekaju da naplate svoja potraživnja, kako građani, za izuzimanje zemje, tako i preduzeća i banke.

Sekretar za finansije Mihailo Đurović kaže da su problemi u finansijskom poslovanju nastali zbog kreditnog zaduženja Opštine.

“Mi smo imali veliki problem u funkcionisanju, finansijskom poslovanju kada se 1. jula, i pored dogovora da se izvrši reprogram postojećeg kredita kod Komercijalne banke AD Budva, dogodila blokada računa. Poslovodstavo banke je odlučilo da blokira naš račun, i naplaćen je dug. Planirali smo da od tih para isplatimo zarade i pokrijemo tekuće potrebe, pa je ta blokada značajno poremetila poslovanje u Opštini. Blokada je okončana, ali se zbog nelikvidnosti dogodio domino efekat. Tako da sada imamo par stotina hiljada eura blokadu. Do kraja mjeseca blokada bi trebalo da bude sanirana, a obaveze izmirene”, kazao je Đurović za TV Budva.

Navodeći da je razrez poreza na imovinu završen, te da će uticati na pojačanu likvidnost u avgustui i septembru, Đurović očekuje da će ubrzo biti sanirana blokada računa i da će nakon toga otpočeti sa isplatom zarada korisnicima budžeta i ostalima. Ipak, Opština i dalje ima ozbiljnih povjerioca, pa najnovija dešavanja i haos koji je uslijedio u lokalnoj upravi, može dovesti do domino efekta, te se nastaviti sa blokadama.

Opština Budva je kredit kod Komercijalne banke uzela početkom jula 2009. Na iznos od tri miliona eura sa kamatom od 11 odsto. I tada se Opština nalazila u gotovo bezizlaznoj finansijskoj situaciji, radnicima se dugovalo nekoliko zarada. Da bi uspjela da smiri strasti u administraciji i kod budžetskih potrošača, Opština se odlučila za kredit, a kao garanciju založila Mediteranski sportski centar od 4.146 kvadrata i zemljište u Reževićima od 34.385 kvadrata, na koje je banka upisala fiduciju.

Opraštaju komunalije investitorima

Iako se Opštini Budva duguje više od 20 miliona eura na im komunalija, od nekoliko ključnih investitora, lokalna uprava i dalje ne želi da pokrene sve mehanizme i naplati svoja potraživanja od njih.

Građevnski lobi kod koga se vrti milionska zarada svih prethodnih godina uspijevao je na razne načine da svoje obaveze prema Opštini prolongira.

Ukoliko bi se Opština Budva odlučila za radikalni potez, gradska kasa bi bila više nego puna.

Bonus video: