Ribari zaratili sa Ministarstvom: Blokiraju nas na svakom koraku

Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru je za “Vijesti” rekao da ministar Petar Ivanović već tri godine neće da primi ribare i sa njima porazgovara o problemima i načinu na koji bi se oni mogli riješiti
96 pregleda 11 komentar(a)
ribolov, pecanje, Foto: Shutterstock
ribolov, pecanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2015. 17:48h

Najveći problemi ribara u Crnoj Gori su visoke cijene goriva, neriješeno pitanje ribarskih luka i doprinosi za koje smatraju da treba da budu isti kao i poljoprivrednicima, ocijenili su izvršni direktor Udruženja “Plivarica” Milun Anđić, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru Marko Kise i predstavnik malih ribara Dalibor Pavlićević.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja priznaju da je evidentan veliki broj nagomilanih problema, ali vjeruju da će se planskim i postepenim rješavanjem taj sektor učiniti efikasnim, a djelatnost ulova ribe doživjeti ekonomsku opravdanost.

Oni su naglasili da trenutno 28 ribara od 131 registrovanog ima poreski dug od 99.441 eura.

“Godinama unazad upozoravamo ribare na poreske obaveze, ali određen broj njih uprkos tome nije plaćao porez pa se trenutno nalaze u blokadi... Kako bi pokazali razumijevanje, omogućeno im je, kao i ostalim dužnicima, da izmire dug na 12 mjesečnih rata", kazali su iz Ministarstva.

Oni navode da sredstva Agrobudžeta opredijeljena za sektor ribarstva za 2015. godinu iznose 300.000 eura, te da je to u odnosu na prošlu godinu više za 50.000 eura ili 20 odsto.

Kise je za “Vijesti” rekao da ministar Petar Ivanović već tri godine neće da primi ribare i sa njima porazgovara o problemima i načinu na koji bi se oni mogli riješiti.

“Traži od nas da šaljemo dopise, kaže da će nas pozvati i na kraju od toga ne bude ništa. Pri tom nas proziva u Skupštinu, znajući da mi nemamo način da ga demantujemo. Molim boga da ova Vlada 'padne' samo zbog Petra Ivanovića”, kazao je Kise.

Međutim, iz Ministarstva negiraju te optužbe, ističući da je 21. marta 2013. godine, održan prvi sastanak predsjednika ribarskih udruženja i Ministarstva, na čelu sa ministrom Ivanovićem. Kako kažu, tada je dogovoreno da do kraja godine ribari formiraju jedno nacionalno udruženje, kao organizaciju koja će, između ostalih benefita koje bi imala po članovima udruženja, moći da aplicira i za fondove u okviru EU.

"Nacionalno udruženje još nije formirano, jer ribari nijesu bili zainteresovani za ovaj vid udruživanja. Ali i pored obaveza koje nijesu ispunili, Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa ribarima. Predsjednici udruženja ribara sa crnogorskog primorja uključeni su u izradu strateških dokumenata za razvoj ovog sektora...Uključeni su i u Radnu grupu za pregovore u poglavlju 13 - Ribarstvo", kažu iz Ministarstva i dodaju da ribari svakodnevno komuniciraju sa savjetnicima u Direkciji za ribarstvo.

Prema Anđićevom mišljenju Crna Gora je jedna od rijetkih ako ne i jedina zemlja na svijetu u kojoj ribari ne dobijaju gorivo po povoljnijim uslovima.

“Od 130 registrovanih ribara samo dvije firme dobijaju gorivo po povlašćenim uslovima. A za nas ostale postoji puno biznis barijera, od bankarskih garancija, puno dokumenata koje je potrebno prikupiti do dugotrajnih procedura”, istakao je on.

On je ocijenio da ribarima treba da se uplaćuju doprinosi u istom iznosu kao i poljoprivrednicima, te to smatra još jednim od glavnih problema crnogorskog ribarstva.

“Određeni su dosta visoki doprinosi. Mi tražimo da nam doprinosi budu na nivou onih koji se uplaćuju poljoprivrednicima jer mi od 360 dana možemo u najboljem slučaju imati samo 120 radnih, zbog velikih talasa, oluja i nevremena”, naglasio je Anđić.

Iz Ministarstva smatraju da bi eventualno propisivanje nižih osnovica samo za pojedine kategorije zaposlenih, vodilo ka selektivnom pristupu i mogućnosti da se sa sličnim zahtjevima jave i druge kategorije osiguranika.

Ministarstvo: Od početka godine šest javnih poziva

Iz Ministarstva su kazali da je od početka godine objavljeno šest javnih poziva za realizaciju mjera agrarne politike.

"Po javnom pozivu za modernizaciju ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa prijavilo se 14 ribara, čija je odobrena vrijednost 258.015,50 eura, od čega će Ministarstvo izdvojiti 115.940,75. Za modernizaciju i osavremenjivanje postojećih ribolovnih plovnih objekata dužine 3-10 metara u malom privrednom ribolovu prijavilo se 14 ribara, a vrijednost rekonstrukcije je 53.206 eura od čega će Ministarstvo finansirati 26.102 eura... Za povećanje profesionalne ribarske flote u ulovu pelagičnih vrsta, prijavio se jedan ribar, koji nije ispunio kriterijume iz javnog poziva”, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: