CPC: Amfilohije je zaslužio stražu đavola na vratima pakla

Koliko god Amfilohije izmišljao i ponavljao velikosrpske neistine o jednom srpskom narodu iz CPC kažu da su Crnogorci i Srbi ne samo različiti, već i suprotni narodi, a da to dokazuje njihova istorija
66 pregleda 140 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2015. 16:48h

Nijedan krupniji ili bilo kakav događaj u Crnoj Gori ne može proći bez miješanja i arbitraže SPC u njoj, kazali su iz CPC.

"Referendum o državno pravnom statusu, popis stanovništva, priznavanje Kosova bili su najbrutalnije osporavani propagandnim ratom, kao i štrajkačkim pokretom, demonstracijama i mitinzima u funkciji rušenja ustavno pravnog poretka u Crnoj Gori. Istorija se ponavlja, pošto SPC od Srbije preuzimajući ulogu regionalnog hegemona po scenariju Memoranduma II svetosavskom imperijalnom ideologijom zamjenjuje izgubljeno srpsko velikodržavlje, odnosno istrajava na planu ostvarenja neostvarene i u jugoslovenskim ratovina 90-tih godina 20. vijeka poražene Velike Srbije, ističu u CPC.

Iz CPC su kazali da SPC radi to upravo i sada uoči krupnih događaja koji su pred Crnom Gorom.

"Isrtovremeno vrši pritisak na cjelokupnu javnost i zakonodavnu vlast da ne prihvati novi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti koji joj onemogućava monopolski i diktatoirski položaj u zemlji. U okviru programskih ciljeva i zadataka potčinjavanja sebi Crne Gore, sve do njene likvidacije, i globalnog plana evroazijske velikoruske pravoslavne inicijative panslavizma, SPC se pretenciozno nameće i kao globalni, ne samo tumač već i samo umišljeni faktor uređenja Balkana", kažu iz CPC.

Kako su kazali u saopštenju u tom pravcu SPC nastupa frontalno i sveobuhvatno, a to potvrđuju jednovemeno neutemeljeni, netolerantni i krajnje tendenciozni i javni nastupi patrijarha Irineja u Srbiji i mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori.

"Dok srpski patrijarh pravi pritisak na srpske prosvjetne organe da u udžbeničku literaturu unesu falsifikat kako bi izbacili i izbrisali starosjedjelački karakter Albanaca na Kosovu. Njihov mitroplit u Crnoj Gori negira državu Crnu Goru, crnogorski narod i naciju, crnogorsku crkvu i jezik, kao stubove nacionalnog, duhovnog i državnog identiteta. Širinom svojeg ideološko-propagandnog neistinitog ataka Amfilohije zahvata Makedoniju, Ukrajinu, Kosovo, da bi dao globalno značenje vlastitom tragičnom lamentiranju nad nezavisnom Crnom Gorom.

Iz CPC su dodali da nije makedonska i ukrajinska suverenost i samostalnost plod zapadne zavjere, "niti su NATO bombe stvorile islamsku državu Kosovo, kako to tvrdi Amfilohije, već je njihov suverenizam rezultat njihove istorijske prošlosti i sačuvane i probuđene nacionalne svijesti o sopstvenim nacionalnim interesima vlastitog života na svom istorijskom prostoru u vlastitom državnom domu."

"Koliko daleko srpski mitropolit Amfilohije ide u demonizaciju islama, potvrđuje i to što on ovu svjetsku religiju naziva lažnom vjerom. Time on priziva teror i terorizam na našim prostorima. Takođe je potpuno neutemeljen propagandno isfabrikovan stav da su Crna Gora i Srbija „jedan narod- vjekovna država."

Koliko god Amfilohije izmišljao i ponavljao velikosrpske neistine o jednom srpskom narodu iz CPC kažu da su Crnogorci i Srbi ne samo različiti, već i suprotni narodi, a da to dokazuje njihova istorija.

"Svojim falsifikatima on neće potisnuti i ukinuti istinu da su to i dvije države, a ne „vjekovne države“. Ne može on izmišljanjima ukinuti viševjekovnu crnogorsku istoriju, države i nacionalne slobode i u sklopu nje prikriti srpska stoljeća državnog i nacionalnog ropstva Srba pod Turcima", kažu iz CPC.

Tvrde da su neistiniti Amfilohijevi stavovi da je NATO stvorio nezavisnu državu Crnu Goru , kao i da su u zavjeri protiv Slovena, pravoslavlja, Rusa i Srba zapadna alijansa i komunisti napravili crnogorsku naciju, crnogorski jezik, a sada hoće i kako on kaže i „crnogorsku crkvu“.

"Crnogorska crkva je državotvorni istorijski tradicionalni i domicilni stub crnogorskog suvereneog i slobodnog državno nacionalnog identiteta koji upotpunjuje crnogorski jezik, kao duhovna tekovina istorije Crnogoraca. Nijesu to neistorijske, zavjereničke, takoreći jučerašnje pojave kako on tvrdi već neuništivi stubovi hiljadugodišnjeg i dužeg istorijskog trajanja Crnogoraca na svojem istorijskom prostoru u svojoj nacionalnoj državi kao kruni vlastite istorije. Amfilohije optužuje i demonizuje Zapad riječima „briselska đavolja tikva“, a sam se nalazi u društvu đavola. Zaslužio je njihovu počasnu stražu na vratima pakla", poručuju iz CPC.

Iz CPC dodaju da Amfilohije napada Zapad zato što ugrožava jedinstvo Slovena, a pri tome "Amfilohije poistovjećuje sveslovenstvo, rusku i SPC, sa nepostojećom apstraktnom „pravoslavnom crkvom“.

"Za njega ne postoji istorija i objektivni istorijski procesi već samo njegova samovolja, umišljenost, lažna „ svemoć“, krajnji i iskonstruisani subjektivizam. Samo je po njegovoj umišljenoj i neistinitoj konkstrukciji moguće cijepanje na Rusiju i Ukrajinu, odnosno Crnu Goru i Srbiju, jer on ne vidi stvarnost i procese u njemu van velikoruskog i velikosrpskog panslovenskog integralizma. Praktični cilj Amfilohijeve propagande je da manipulacijama i lažima ubije i uništi istinu, Crnu Goru, CPC, Crnogorce uoči predstojećih istorijskih odluka i događaja, i falsifikatima i lažima, što je radio i do sada ostvari svoj naum. Istorija će odbaciti njegov iskonstruisani i samom sebi protivurječni sistem insinuacije konstrukcija izmišljanja, zasnovan na širenju nacionalne, vjerske i rasne mržnje zbog čega se najzad mora od strane Vrhovnog javnog tužioca pokrenuti inicijativa jer ona uprkos Amfilohijevom ratu protiv Crne Gore, Crnogoraca i CPC i drugih naroda i država još uvijek izostaje", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: