Banjević pravdao prihode od 3.500 eura: Zaslužujem svoju platu

“Bivši izvršni direktor je primao platu 3.600 eura, dok je accauntable menadžer imao 5.000 eura, što znači da ja istu funkciju obavljam za dva ipo puta manje novca”, istakao je on pravdajući visinu svojih primanja
99 pregleda 0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Živko Banjević, Foto: Zoran Đurić
Daliborka Pejović, Živko Banjević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.08.2015. 17:39h

Izvršni direktor avio kompanije Montenegro Airlines (MA), Živko Banjević, za tu funkciju prima platu 980 eura, dok kao accauntable menadžer dobija naknadu u iznosu od 2.520 eura.

Prema Banjevićevim riječima zbog odgovornosti posla koji obavlja i ako se uzme obzir da se samo za mjesto izvršnog direktora u regionu plata kreće od 6.000 do 25.000 eura, svoju platu zaslužuje i smatra da je ona u odnosu na prošlo rukovodstvo znatno umanjena.

Novinari su na konferenciji dobili iscrpne podatke o platama prethodnog menadžementom MA, koje su prema Banjevićevim riječima bile “neuporedivo veće”.

“Bivši izvršni direktor je primao platu 3.600 eura, dok je accauntable menadžer imao 5.000 eura, što znači da ja istu funkciju obavljam za dva ipo puta manje novca”, istakao je on pravdajući visinu svojih primanja.

On je naglasio da je neko ko je zadužen za sve operativne funkcije koje podrazumijevaju bezbjedonosnu odgovornost za procedure koje obezbjeđuju maksimalan stepen sigurnosti i bezbijednosti letjenja.

“Kada bi se desio bilo kakav incident, ne daj bože, ja sam prvi po odgovornosti”, kazao je Banjević.

Konferencija MA je organizovana drugi put u četiri dana zbog “različitih i u jednom dijelu pogrešnih tumačenja i medijskih interpretacija o zaradi izvršnog direktora MA”.

“Po Zakonu sam odgovoran za sigurnost i bezbjednost aviosaobraćaja, za svih 550.000 putnika koje prevezemo u toku godine, za šest operativnih vazduhoplova čija je vrijednost preko 100 miliona eura, za sve posade koje se nađu u avionu kada leti i na zemlji, kao i za svo tehničko i zemaljsko osoblje”, naglaso je on.

Taknut komentarom "gospode analitičara"

Banjevića je posebno “takao” komentar da ne dolazi iz “Lufthanse” da bi imao toliku platu.

„Tačno je da Živko Banjević ne dolazi iz “Lufthanse”, već iz Crne Gore i da sam 13 godina radio ovdje. Ponosan sam što sam svoj profesionalni integritet ostvario u toku 13 godina u nacionalnoj aviokompaniji, od pripravnika do direktora sektora tehnike i na kraju kroz ove dvije pozicije. Nikakve razlike u tim procesima nema u odnosu na Lufthansu“, ocijenio je Banjević.

On je dodao da da su se "gospoda analitičari" više bavili tim pitanjima i istraživali, utvrdili bi jednu malu razliku, a to je da izvršni direktor “'Lufthanse' ima više desetina puta veću platu od njegove”.

Bonus video: