„Danilo I” neće biti baza Medicinskog fakulteta

“Jer se u zvanje redovnog profesora MF ne može birati neko ko nije u stalnom radnom odnosu u nekoj od nastavnih baza MF. Nastavne baze, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mogu biti Klinički centar, Institut za javno zdravlje, ali i domovi zdravlja za pojedine grane medicine”, pojašnjeno je “Vijestima” iz Senata
70 pregleda 1 komentar(a)
Opšta bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović
Opšta bolnica Danilo I, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.10.2018. 17:18h

Senat Univerziteta Crne Gore odbio je juče Inicijativa vršioca dužnosti dekana Medicinskog fakulteta (MF) Miodraga Radunovića da cetinjska Opšta bolnica “Danilo I” postane nastavna baza te univerzitetske jedinice za oblast otologije, mikrohirurgije uha i audiologije.

Izvori “Vijesti” sa Senata objašnjavaju da bi prihvatanjem inicijative “bio prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji opšte bolnice ne prepoznaje kao nastavne baze MF”.

Tvrde da je navodno ova inicijativa način da se obezbijedi izbor u zvanje vanrednim profesorima iz te zdravstvene ustanove.

“Jer se u zvanje redovnog profesora MF ne može birati neko ko nije u stalnom radnom odnosu u nekoj od nastavnih baza MF. Nastavne baze, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mogu biti Klinički centar, Institut za javno zdravlje, ali i domovi zdravlja za pojedine grane medicine”, pojašnjeno je “Vijestima” iz Senata.

Dodaju da je v. d. dekan, u obrazloženju zahtjeva, istakao da je bolnica “Danilo I” jedina ustanova u Crnoj Gori gdje se rade visokosofisticirane intervencije kompletnog uha.

“Međutim, to ne mijenja činjenicu da se radi o opštoj bolnici”.

Bonus video: