"Za manje od osam mjeseci čovječanstvo iskoristilo prirodne kapacitete za cijelu godinu"

Mreža za globalni ekološki otisak prati potrošnju prirodnih resursa od strane čovječanstva na planeti (ekološki otisak) u odnosu na sposobnost prirode da odgovori na tu potrošnju obnavljanjem prirodnih resursa
2 komentar(a)
Ekologija, Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ekologija, Vjetrenjača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2015. 09:02h

Za manje od osam mjeseci čovječanstvo je iskoristilo prirodne kapacitete za cijelu godinu, dok deponovanje ugljen-dioksida učestvuje sa više od pola potrošnje tih kapaciteta, pokazali su podaci Mreže za globalni ekološki otisak /Global Footprint Network/.

Mreža za globalni ekološki otisak prati potrošnju prirodnih resursa od strane čovječanstva na planeti (ekološki otisak) u odnosu na sposobnost prirode da odgovori na tu potrošnju obnavljanjem prirodnih resursa.

„Dan ekološkog deficita je dan kada godišnja potrošnja čovječanstva u odnosu na prirodu prekorači ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini. Dan ekološkog deficita pomjera se svake godine unaprijed – 2000. godine bio je početkom oktobra, dok ove godine pada čak 13. avgusta“, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Kako su naveli, posljedice ekološkog rasipanja postaju sve očiglednije, a javljaju se u vidu ogoljavanja šuma, suša, nedostatka svježe vode, erozije tla, gubitka biodiverziteta i nagomilavanja ugljen-dioksida u atmosferi.

Prema klimatskim modelima, navedene pojave će, dodaje se, sve više dovoditi do sve izraženijih ekoloških posljedica.

Karbonski otisak čovječanstva se udvostručio u periodu od 1961. do 1973. godine, kada je čovječanstvo po prvi put prešlo granicu ravnoteže i ušlo u ekološki otisak.

Predsjednik Mreže za globalni ekološki otisak Matis Vakernagel smatra da globalni odgovor leži u postepenom smanjivanju upotrebe fosilnih goriva što je i predmet tekućih međunarodnih pregovora u očekivanju novog opšte prihvaćenog klimatskog dogovora u Parizu.

Klimatski sporazum, čije se postizanje očekuje na Konferenciji strana ugovornica Okvirne Konvencije UN-a o klimatskim promjena (COP 21), koja će se održati decembra ove godine, biće usredsređen na održavanje rasta temperature na ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Ovaj zajednički cilj zahtijeva od država potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama da primijene konkretne mjere radi postepenog eliminisanja fosilnih goriva do 2070. godine.

„Pozitivan primjer predstavlja smanjenje emisija ugljen-dioksida u Danskoj. Naime, Danska je svoje emisije smanjila za 33 procenta u odnosu na nivo iz 90-tih godina. Da je i ostatak svijeta uradio to isto Dan ekološkog deficita ove godine bi se obilježavao 3. oktobra“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: