Na Birou rada 103 doktora

Ovog mjeseca tražen samo jedan ljekar za rad na određeno radno vrijeme i to u beranskoj Hitnoj pomoći
62 pregleda 19 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.08.2015. 05:24h

Ukupno 103 nezaposlena ljekara čekaju na Birou rada u Crnoj Gori da se zaposle u nekoj od zdravstvenih ustanova.

Prema statistici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, dostavljenoj “Vijestima”, u Podgorici je 38 nezaposlenih osoba koje su završile medicinski fakultet i položili stručni ispit. U Bijelom Polju posao traži 11, Nikšiću 10, Ulcinju šest, Beranama i Pljevljima pet ljekara. Po četiri doktora nalaze se na birou rada u Baru, Rožajama i Kotoru.

S druge strane, malo je konkursa i slobodnih mjesta za zaposlenje ljekara sa Biroa.

Prema dostupnoj evidenciji sa sajta Zavoda, u podacima o slobodnim radnim mjestima u zdravstvu, piše da je ovog mjeseca tražen samo jedan ljekar za rad na određeno radno vrijeme u beranskoj Hitnoj pomoći.

Klinički centar nedavno je primio osam doktora sa Biroa koji će se u narednih godinu dana stručno osposobljavati u toj zdravstvenoj ustanovi.

Na Birou je i 231 medicinski tehničar i 167 sestara

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić smatra da broj nezaposlenih ljekara u Crnoj Gori jeste veliki, ali i da je slično i u okruženju, kada se u obzir uzme broj stanovnika.

Ona je “Vijestima” kazala da koliko god se ljekara zaposli u zdravstvu, raste broj ljudi koji završavaju medicinski fakultet.

Istakla je da je Ministarstvo zdravlja napravilo projekciju zapošljavanja doktora, dodavši da će sindikat insistirati da se to poštuje.

Na Birou rada u Crnoj Gori je i 231 medicinski tehničar, 167 medicinskih, 63 pedijatrijskih i 61 ginekološko - akušerska sestra. Nezaposlen je i jedan protetičar i jedna anesteziološka medicinska sestra sa šestim stepenom stručne spreme.

Krivokapićeva je kazala da je ministarstvo zatražilo od zdravstvenih ustanova da iskažu broj potrebnih radnika i da se pod hitno mora razmisliti o kadru.

“Ako nam treba sedam odsto medicinskih radnika sa srednjom školom, a mi imamo preko 40 odsto, mora se o tome razmisliti jer idemo ka hiperprodukciji”, naglasila je Krivokapićeva.

Perić: Partijski kadrovi određuju ko će raditi i usavršavati se

Poslanik Pozitivne Crne Gore i član Odbora za zdravstvo Srđan Perić kazao je “Vijestima” da je zabrinjavajuće to što se svršeni diplomac medicinskog fakulteta, koji ne može da se zaposli unutar zdravstvenog sistema, neminovno udaljava od struke, što je značajan gubitak i za najrazvijenije zdravstvene sisteme, a kamoli za naš.

On smatra da bi rješenje nezaposlenosti mladih ljekara moglo biti vrlo jednostavno:

“Potrebno je kreirati, a potom i slijediti strategiju razvoja zdravstvenog sistema koja bi podrazumijevala stručno usavršavanje mladih ljekara kako bi se dugoročno premostio problem nedostajućih specijalista”.

Perić tvrdi da je korijen problema unutrašnje kadrovske neusklađenosti našeg zdravstvenog sistema povezan sa velikim partijskim uticajem. Partijski kadrovi, prema njegovim riječima, još “vedre i oblače” i od njih zavisi i ko će se zaposliti i dobiti specijalizaciju.

Bonus video: