U NP Prokletije organizovana akcija čišćenja

I pored poziva građanima i NVO u Plavu i Gusinju, da učešćem pokažu brigu o prirodi, u akciji čišćenja učestovali su samo radnici ovog preduzeća
58 pregleda 3 komentar(a)
NP Prokletije, Foto: Printscreen (YouTube)
NP Prokletije, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 12.08.2015. 17:59h

NP Prokletije ovoga ljeta posjetilo je oko 13.000 turista. Od tog broja gotovo polovina njih bili su strani gosti.

Kako bi povećali njihov broj uz bogate sadržaje koje nude, u ovom Nacionalnom parku organizovana je akcija čišćenja i tom prilikom prikupljeno je 20 vreća otpada.

I pored poziva građanima i NVO u Plavu i Gusinju, da učešćem pokažu brigu o prirodi, u akciji čišćenja učestovali su samo radnici ovog preduzeća.

"Mi ovdje što smo bili očistili smo svaki pedalj. Trenutno je čisto, a nadam se da će se sledeći put organizovati možda bolje i da će se odazvati više ljudi pozivu, više članova NVO možda iz ostalih nacionalnih parkova", kazao je Jasmin Medunjanin iz NP Prokletije.

Admir Lalić je dodao da je poziv bio otvoren za sve.

"Poziv je bio otvoren za sve, a uvijek bi to moglo biti bolje, uvijek bi to moglo više, ali kad počnemo sa ovakvim akcijama nadamo se da će i lokalno stanovništvo vidjeti značaj u tome da se prikažemo u što ljepšem svjetlu", kazao je Lalić.

Za oko tri sata koliko je trajala akcija čišćenja prikupljeno je oko dvadesetak vreća smeća. Da je posao urađen kako valja uvjerio se i mladi par iz Češke.

"Nismo vidjeli mnogo smeća ovdje,samo na vrhu nekoliko boca ali je šuma čista" kazao je češki turista.

U ovom NP ne kriju zadovoljstvo posjetom, a za cijenu od jednog eura na ulazu u ponudi je bogat sadržaj.

"Domaći proizvodi sir, kajmak, domaća borovnica, razne vrste jela, nudimo džip ture, mauntinbajk ture, motokros i planinarske ture, pomoć stranim turistima pri dobijanju dozvola za prelazak državne granice van graničnog prelaza", kazao je Admir Lalić iz NP Prokletije.

Uz sve to u NP Prokletije očekuju veliki broj gostiju do kraja sezone a kako kažu novim akcijama čišćenja koje planiraju moći će da se priključe i turisti koji to žele.

Bonus video: