Slučaj "cigarilosi": Ljubavni problemi na račun građana?

Ministar je ponovo odbio da kaže ko je koristio karticu poljoprivrednog resora u privatne svrhe, da li je i kako kažnjen
213 pregleda 56 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 16:34h

Iza slučaja kupovine deset paklica cigarilosa za 48 eura karticom sa računa Ministarstva poljoprivrede stoji emotivna i romantična priča, nagovijestio je juče novinarima ministar poljoprivrede Petar Ivanović, ali i dalje odbija da kaže ko je napravio taj prekršaj i da li je i kako sankcionisan.

Jedan od službenika njegovog resora je 28. marta zloupotrijebio platnu karticu za gorivo tog ministarstva, kupivši 10 kutija cigarilosa “toscanello aroma cafee”, koje koštaju po 4,8 eura. Karticom Ministarstva, sa brojem 6000000000001400, trgovalo se na podgoričkoj benzinskoj pumpi “Jugopetrola”. “Vijesti” su od tada više puta pitale Ministarstvo da li je vođen postupak i kako je kažnjen službenik, a svake sedmice objavljivale su tekst da odgovor još nisu dobile. Ministar je juče kazao da je bio 21 takav tekst, od kojih je šest bilo najavljeno na naslovnoj.

“Iznos od 48 eura za koji država Crna Gora i poreski obveznici nisu oštećeni, a ja pozivam istraživačke novinare da utvrde kako. Kada im pođe za rukom da prije mene dobiju informaciju da je obavljeno preknjižavanje jednog stana, prosto se čudim kako ne mogu da iščačkaju tu informaciju da nije došlo do zloupotrebe sredstava”, kazao je Ivanović juče tokom radnog doručka sa novinarima.

On je kazao da to što je uradio taj službenik jeste prekršaj, ali da nije zloupotreba.

“Zašto je došlo do tog prekršaja je ta simpatična priča koju ću ostaviti za drugu priliku, a siguran sam da će te i vi kao dama imati vaše emocije pa ćete reagovati kao što sam i ja, i kao što sam siguran da će reagovati svaka žena koja bude čula tu priču koja stoji iza kupovine cigara od 48 eura”, kazao je ministar na pitanje koleginice da kaže više detalja o toj “emotivnoj priči”.

On je ponovio da je nepušač i da će nastaviti da živi tim stilom života, zbog čega “nema ništa” od, kako je kazao, insinuacija da je on bio taj koji je napravio zloupotrebu.

“Ovako, ajde da još zagolicam vašu maštu. Kada znate da čovjek godinama pokušava da riješi problem, da ne kažem da to uđe u deceniju, pa uspije da ga riješi opraštam cigarilose za taj povod. Ne morate meni, vjerujte tom čovjeku”, kazao je Ivanović.

Kao i u ranijim slučajevima kada je pitan o ovoj zloupotrebi, Ivanović je ponovio priču o potrošnji šest miliona eura na Biotehničkom fakultetu dok je njegov dekan bila Natalija Perović, supruga suvlasnika “Vijesti” Miodraga Perovića. Ona je ranije demantovala Ivanovića, navodeći da je sve rađeno zakonito i transparentno, te da novac nisu trošili dekani/ce već fakultet za poslove, projekte i budžetske linije po stavkama agrobudžeta. Ivanović je na ovoj funkciji od kraja 2012. godine, od kada je i pretpostavljeni Biotehničkom fakultetu, ali za sve to vrijeme zvanično nije tražio odgovornost za navodna dešavanja u toj ustanovi za koja proziva.

“Ukoliko bude bilo potrebe, a procijeniću to kasnije, ja ću početi sa objavljivanjem pojedinih računa”, kazao je Ivanović.

Eksperti ga savjetovali da oduševi novinare

Ministar je kazao da je onog momenta kada je saznao za šta je utrošen novac pokrenuo proceduru provjere, koju je, kako je rekao, on napravio jer takve provjere ranije nijesu postojale.

“Sprovedena je interna kontrola sve je urađeno kako treba, svi papiri postoje, sva dokumenta postoje a ja i dalje neću servirati na tacni ono što treba istraživački novinari da urade. A možda negdje promjenim svoje mišljenje jer sam razgovarao sa nekoliko PR eksperata koji su mi rekli zašto ti tu priču ne ispričaš medijima oduševiće ih. Pa ću vam to oduševljenje ostaviti za drugu priliku, ali budite uvjereni da nije bilo nikakve zloupotrebe iznosa od 48 eura”, naveo je ministar.

Bonus video: