Na Žabljaku zadovoljni turističkom sezonom

Direktor TO Boro Nikolić kaže da od posjetilaca nije bilo nikakvih prigovora tokom sezone i iznosi lično primjedbe zbog neosvijetljenog tunela Ivica, zbog toga što uspinjača na Savinom kuku nije u funkciji, nedostaju hotel „Jezera“ i Vojno odmaralište, benzinska pumpa van grada i brojni, često neugledni, objekti sa jedne i druge strane mosta na Tari
77 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2015. 14:33h

Niko u žabljačkom turističkom centru ne može ni približno tačno reći koliko je gostiju ovih dana, a kamo li ovog ljeta bilo na Žabljaku. Svugdje su ogromne gužve.

Ugostiteljski sadržaji su dobro posjećeni, naročito preko dana. I da sve bude dobro, vodosnadbijevanje i čistoća u gradu su besprekorni. Međutim kampanja ugradnje takozvanih pametnih brojila i pored tvrdnji nadležnih u EPCG da neće uticati na odvijanje sezone, u praksi pokazuje drugačije.

"Ekstremne vrućine na ovim prostorima ovdje su se reflektovale idealnim vremenskim uslovima. Prosto, ovo je prava vazdušna banja koja posjetiocima nudi obilje raznovrsnih sadržaja. Svemu su doprinijeli turistički poslenici koji su obavili kvalitetne pripreme i sve se odvija onako kako se samo može poželjeti", kaže predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević uz tvrdnju da njegovi brojni sagovornici imaju razumijevanje zbog svakodnevnih gužvi u gradu.

Direktor lokalne Turističke organizacije Boro Nikolić šesto ljeto provodi u ovom poslu i za taj period navodi rekordnih 750 noćenja u hotelima, što je nedavno evidentirano.

"Hoteli su destinacije koje daju tačne podatke. Na te brojeve treba dodati posjetioce kampova, privatnog smještaja i one u vikendicama. Svakako ovo je veoma dobra sezona koju smo svi koji smo u ovom poslu spremno dočekali. Jul je karakterisala 70 postotna zastupljenost inostranih gostiju. Po brojnosti na čelu su bili Francuzi kojih i dalje ima u velikom broju. Iza njih Poljaci, Rusi i Belgijanci, a u porastu su posjete turista iz Njemačke i Austrije. Avgustovske gužve obilježava dominacija domaćih gostiju", kaže Nikolić i ističe da su u oko 1.000 kreveta u hotelima najtraženiji oni sa četiri zvjezdice.

Kapitalan doprinos popunjenosti hotelskih kapaciteta ovog ljeta daje „Planinka“ sa veoma dobrom popunjenošću svojih smještajnih kapaciteta, odnosno 320 kreveta u apartmanima i sobama.

Veće interesovanje za bolje rangirane hotele vidi se kroz poslovanje popularnog „Ski“ hotela.

"Mi smo prezadovoljni. Ranije nego što je uobičajeno za Žabljak, još u ranoj predsezoni, počela je dobra posjeta. Udarne ljetnje mjesece obilježava pun buking i tako će potrajati do kraja oktobra", kaže direktorica hotela Mila Baranin i dodaje da su prihodi dobro došli kako bi se „prepeglala“ katastrofalno loša zimska sezona.

Direktor TO Boro Nikolić kaže da od posjetilaca nije bilo nikakvih prigovora tokom sezone i iznosi lično primjedbe zbog neosvijetljenog tunela Ivica, zbog toga što uspinjača na Savinom kuku nije u funkciji, nedostaju hotel „Jezera“ i Vojno odmaralište, benzinska pumpa van grada i brojni, često neugledni, objekti sa jedne i druge strane mosta na Tari.

Da manjkavosti u narednom periodu bude manje, makar onih koje idu na dušu lokalnim organima, već se preduzimaju koraci.

"Do kraja godine sve ulice u gradu dobiće standardizovane nazive i brojeve kuća što će pomoći lakšem snalaženju turista, posebno stranaca, u pronalaženju željene adrese. Upravo je krenuo postupak pronalaženja najprikladnijeg idejnog rješenja po kome će se graditi i ljeto 2017. godine dočekati javna garaža u centru grada, na četiri nivoa i 100 mjesta za vozila. To će rasteretiti saobraćajnice ali i otvoriti nova razmišljanja o užem jezgru grada bez automobila", kaže predsjednik Opštine Veselin Vukićević, nemajući konkretan odgovor zbog čega rasvjeta u tunelu Ivica nije popravljena iako je te poslove najavio premijer Milo Đukanović, 13. maja prilikom posjete Žabljaku.

Sezona se odvija bezbjedno

Rekordnih 65.000 posjetilaca i 8.000 učesnika raftinga više je za deset posto od prošlogodišnjuh bilansa za ovaj period a prihodi za 15 posto, dominantno od ulaznica kod Crnog jezera, kaže direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović zadovoljan što se sezona odvija bezbjedno, bez nezgoda u planini i tokom raftinga.

"Statistika govori da su dominantni stranci, Francuzi, Rusi, Njermci, Izraelci, Bjelorusi, posjetioci iz Srbije i Englezi, Poljaci, Česi i Slovenci. Nemam ovog trenutka gdje ih je bilo više. U planini, gdje su pohodili vrhove, kampovali ili boravili u plaaninarskim domovima u Škrci ili Sušici. Nedavno su asfaltirani i poslednji metri atraktivnog „Durmitorskog prstena“ koji, u dužini od 85 kilometara opasuje planinu i pruža jedinstvene poglede na planinske vrhove i atraktivne kanjone Tare, Sušice i Pive. Sve će još dugo potrajati i optimista sam da će ovo biti najuspješnija sezona jer je projekcija 120.000 posjetilaca", kaže Pajović i dodaje da je aktuelna gradnja restorana na obali Crnog jezera odgovor na kritiku zbog nedostatka takvog sadržaja, ali i neminovnost u okonostima kratke građevinske sezone, uz evidentan trud izvođača radova da se ne remeti spokoj posjetilaca.

Galerija

Bonus video: